8:49 pm - DİSK-AR: SGK’nin özel hastanelere yaptığı ödemenin payı yüzde 153 yükseldi
10:24 pm - TEZGAHLARDA HAMSİ FİYATLARI EL YAKIYOR
3:12 pm - AİLE HEKİMLERİ İSTİFA EDİYOR | Halkın sağlığı, hekimlerin sağlıklı çalışma koşullarına bağlıdır .
2:45 pm - TÜİK EKİM AYI ENFLASYON VERİLERİNİ AÇIKLADI: Aylık bazda 2.88 Yıllık bazda yüzde 48,58 arttı
11:20 am - HALKTAN TOPLANAN VERGİLER FAİZE GİDİYOR: 2025’te faiz yükü anaparanın iki katı olacak!
7:42 pm - RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANDI Kanser ilaçlarının da olduğu 18 ilaç geri ödeme listesine alındı
10:57 pm - İSTANBUL TİCARET ODASI (İTO VERİLERİ): İstanbul’un ekim ayı enflasyonu belli oldu
11:13 pm - ET FİYATLARINA ZAM YAPILDI! Yurttaş yavaş yavaş et yemekten uzaklaşıyor
11:17 am - CUMHURİYET’İN 101. KURULUŞ YIL DÖNÜMÜ KUTLU OLSUN | Cumhuriyete ve bugüne uzanan kısa süreç
Son ayların popüler tartışma konusu buğday.
Rusya’nın tahıl koridoru anlaşmasına katılımını askıya almasıyla buğday tartışması yeniden alevlendi. Gelin buğdayın 12.000 yıllık hikayesine bakalım.
İlk insandan bugüne yaşadığımız yeri belirleyen şey karnımızı nerede doyurduğunuzla yakından ilişkili.
Avcı toplayıcı insanlar suyun ve avlarının olduğu bölgelerde yaşar, bölgelerinde su, yabani bitki, yabani meyve ve ava ulaşma imkanları bitince başka bölgelere göç ederlerdi.
Yeni bölgeler için savaşmak gerekirse bundan geri durmazlardı. Ya da başkalarını kendi bölgelerine sokmamak için savaşırlardı.
Bazı bitkilerin ve hayvanların evcilleştirilmesiyle beraber yavaş yavaş yerleşik yaşama geçen insanlar, suya ve gıdaya en rahat ulaşacakları bölgelerde yaşamayı seçtiler.
Bu bölgeleri korumak için ya da yeni yerler elde etmek için ordular kurdular, kaleler yaptılar, yeni yeni silahlar icat ettiler.
İklim değişiklikleri, çevresel faktörler nedeniyle yaşanan kuraklık ve beraberinde gelen kıtlık göçlere, göçler savaşlara ve ölümlere neden oldu.
Son ayların popüler tartışma konusu buğday.
Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıyla beraber dünyanın tahıl ambarı Ukrayna’da buğdayın depolarda kalması kıtlık tartışmalarını alevlendirdi.
Varılan anlaşma ile buğdayın gemilerle taşınmasına izin verilince tartışmalar biraz dinse de Rusya’nın tahıl koridoru anlaşmasına katılımını askıya almasıyla yeniden alevlendi.
Bütün bunlarla birlikte dünyayı yönetenlerin aç gözlülüğü ekonomik krizin derinleşerek sürmesi, insanların buğdaya-ekmeğe ulaşmasını daha da zorlaştırıyor.
12.000 YILLIK HİKAYE
İnsanın ilk evcilleştirdiği bitkilerin başında gelen buğdayın hikayesi 10-12.000 yıl öncesine dayanıyor. Yaklaşık 12.000 yıl önce iklim koşullarının iyileşmesi ılıman bir iklimin başlamasıyla beraber Neolitik Çağın avcı toplayıcıları yavaş yavaş yerleşik yaşama geçtiler.
Çoğaldılar, taştan alet yapıp hayvanları ve bitkileri evcilleştirdiler. Yapılan kazılar ve antropolojik çalışmalar, insanla buğdayın yollarının bu dönemde kesiştiğini ortaya koyuyor. Araştırmalar, buğdayın hikayesinin 10.000 yıl önce Karacadağ çevresinde yaşanmaya başladığını işaret ediyor.
Buğdayın evcilleştirilmesi ekmeği insanın en temel besin maddesi yaptı. Buğdayın uzun süre bozulmadan saklanması ticaretin gelişmesine bu da ticaret kolonilerinin oluşmasına neden oldu.
O dönemki evlerin iç kısımlarında bulunan buğday fosilleri, buğdayın artık ekiminin giderek yaygınlaştığını, başka coğrafyalara yayıldığını gösteriyor.
YÖNETENLER EL KOYDU
Tarımın gelişmesiyle birlikte köyler sonra şehirler ve devletler kuruldu. Devletleri yöneten krallar halkın ektiği buğdayın ve diğer tarım ürünlerinin önemli bir bölümüne el koydu. Toprağı eken sadece karnını doyururken en baştakiler saraylarında bolluk içinde yaşadı.
Yasalarını, ordularını da bu bolluk düzeninin devamı için hazırladılar. Sonrasında kurulan krallıklardan imparatorluklara bugüne gücü elinde bulunduranlar halkın buğdayını-ekmeğini çalmaya devam ediyor.
BUĞDAY ÇEŞİTLERİ
Buğday, seyrek ve yarı izole arazilerde, yazların uzun ve kurak geçtiği, kışların kısa ve ılık geçtiği bölgelerde yetişiyor. Deniz seviyesinin 100-1700 metre yüksekliğe kadar yetişebiliyor, yıllık 200-1300 mm yağış alan yerlerde hayatta kalabiliyor.
Günümüz buğdayının 25.000 farklı çeşidinin çoğu, ekmeklik ve makarnalık buğday olarak iki gruba ayrılıyor. Ekmeklik buğday, dünyada tüketilen tüm buğdayın neredeyse yüzde 95’ini oluşturuyor.
Kalan yüzde 5’i makarna ve irmik ürünlerinde kullanılan makarnalık ya da sert buğdaydan oluşuyor. Ekmeklik ve makarnalık buğdayın her ikisi de yabani emmer buğdayının evcilleştirilmiş biçimleri.Evrensel