11:08 am - BİR GERİ 2 İLERİ, YİNE ZAM GELDİ: Motorinin litresi 45 lirayı aştı!
10:31 am - METEOROLOJİ’DEN UYARI | Trabzon ve Doğu Karadeniz’de sağanak yağış ve kar uyarısı
9:05 pm - EKMEĞE FAHİŞ ZAM GELİYOR! Trabzon’da Durum Ne?
8:31 pm - EKONOMİK KRİZİN ACI TABLOSU: Pazarlar bomboş, esnaf mutsuz, yurttaşlar çürük domates alıyor!
8:22 pm - ELEKTRİĞE GİZLİ ZAM RESMİ GAZETE’DE: Faturalara ‘Şimşek’ çarptı
12:08 pm - PROF. DR. GÜRDAL YILMAZ’DAN VİRÜS AÇIKLAMASI! “Hastalıkları tetikliyor”
6:37 pm - BES-AR: Açlık sınırı 29.000’i, yoksulluk sınırı 78.000 ‘i aştı
10:26 am - RİZE’DE 4,7 ŞİDDETİNDE DEPREM
Balıkçılar hamsi avlama yasağının 07 Şubat itibariyle sona ermesi ile hamsi avına başladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nca yasal avlanabilir boy uzunluğu olan 9 santimin altındakilerin oranının artması nedeniyle yasaklanan hamsi avı, 1 aylık aranın ardından getirilen ek tedbirlerle yeniden başladı. Gece yarısından itibaren yasağın kalkmasıyla birlikte ‘vira bismillah’ diyerek Karadeniz’e açılan balıkçılar, hamsi avladı.
-Yasağa rağmen avlanan hamsi yeterli boya ve etliğe ulaşmadığı belirtildi-
Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nce, Karadeniz’in büyük bir bölümünde avlanan hamsi balıklarında yasal avlanabilir boy uzunluğunun altında ve et verimlerinin de düşük olduğu tespit edilmişti.
Bakanlık, gelecek yılların hamsi stoklarına ve anaçlarının olumsuz etkilememesi için İstanbul Boğazının tamamı ile Karadeniz’de İstanbul İli Sarıyer ilçesi Kumköy Aslan Burnu’ndan Gürcistan sınırına kadar olan karasularda 8 Ocak tarihinden itibaren her türlü av aracıyla ticari amaçlı hamsi avcılığına 10 gün süreyle yasak getirmişti. Bakanlık bu süreyi iki kez 10’ar gün daha uzatarak 1 aya tamamlayarak hamsi avı yeniden başlamış oldu.
EK TEDBİRLERLER ALINDI
Bakanlık, 1 aylık yasağın ardından ek tedbirlerle hamsi avına yeniden izin verdi. Bu gece yarısından itibaren yasağın kalkmasıyla birlikte Karadeniz’de balıkçılar ‘vira bismillah’ diyerek denize açıldı.
Devreye alınan ek tedbirler kapsamında denize açılmadan önce balıkçılar il ve ilçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine yazılı beyanda bulunmuştu. Başvuru üzerine denize açılan av teknelerine ise nezaret etmesi için en az bir görevli verildi. Görevlilerin nezaretinde avlanan hamsiler, kentlerde belirlenen 2 noktadan karaya çıkarılarak, boy denetiminden sonra balık haline sevklerine izin verilecek.
Hamside 9 santimetrenin altında avlanma ise yapılamıyor.
Karadeniz’e kıyısı bulunan tüm il müdürlüklerinde en fazla 2 karaya çıkış noktası belirlenecek. Avlanan hamsiler, bu noktalardan il-ilçe müdürlüğü gözetiminde çıkarılacak. Gemilerde elek sistemi ve elemek için tambur olmayacak. Balık unu ve yağı fabrikalarına sevke, işletmenin bulunduğu yerdeki il, ilçe müdürlüğü personelinin kontrolü sağlandıktan sonra giriş izni verilecek. 9 santimetrenin altında yasal olmayan hamsi ise avlatılmayacak.
Trabzon Balık halinde bugünkü balık fiyatları ise şöyle; Hamsi 25 TL, istarvit 25-30 TL, mezgit 35-50 TL, palamut tanesi 30-35 TL, sargan 40 TL, barbun 50 TL’den satılırken, çupra 40-60 TL, levrek 60-65 TL ve somon 35 TL’den satılıyor.