11:08 am - BİR GERİ 2 İLERİ, YİNE ZAM GELDİ: Motorinin litresi 45 lirayı aştı!
10:31 am - METEOROLOJİ’DEN UYARI | Trabzon ve Doğu Karadeniz’de sağanak yağış ve kar uyarısı
9:05 pm - EKMEĞE FAHİŞ ZAM GELİYOR! Trabzon’da Durum Ne?
8:31 pm - EKONOMİK KRİZİN ACI TABLOSU: Pazarlar bomboş, esnaf mutsuz, yurttaşlar çürük domates alıyor!
8:22 pm - ELEKTRİĞE GİZLİ ZAM RESMİ GAZETE’DE: Faturalara ‘Şimşek’ çarptı
12:08 pm - PROF. DR. GÜRDAL YILMAZ’DAN VİRÜS AÇIKLAMASI! “Hastalıkları tetikliyor”
6:37 pm - BES-AR: Açlık sınırı 29.000’i, yoksulluk sınırı 78.000 ‘i aştı
10:26 am - RİZE’DE 4,7 ŞİDDETİNDE DEPREM
Günlük vaka sayısı 8 Mart’ta 14.000’i aştı ve son 61 günün en yüksek vaka sayısı olarak kayıtlara geçti.
Günlük aşılama sayısı ise iki haftada yarı yarıya düştü. Uzmanlar ısrarla üçüncü dalganın yaklaştığı uyarısında bulunuyor.
Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, Covid-19 salgınında günlük vaka sayısı her geçen yükselirken günlük aşılama oranları düşüyor.
Yeni normalleşme dönemiyle birlikte vakaların hızla artmaya başladığına dikkat çeken uzmanlar, salgında üçüncü dalganın kapıda olduğu uyarısında bulunuyor.
Bakanlığın 8 Mart’ta yayımladığı Covid-19 tablosuna göre, günlük vaka sayısı 6 Ocak tarihinden sonra ilk defa 13 bini aştı. Ayrıca 8 Mart’ta açıklanan vaka sayısı, son 61 günün en yüksek vaka sayısı olarak kayıtlara geçti. Öte yandan günlük aşılama sayısı, iki haftada 400 binlerden 200 binlere kadar düştü.
İstanbul Tabip Odası (İTO) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Güray Kılıç, pandemiden çıkışın tek yolunun aşılama olduğunu ve salgını sönümlendirmek için toplumun hızlıca aşılanması gerektiğini vurguladı.
Kılıç, BirGün’e yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Pandemide hedef, kısa süre içerisinde çok sayıda insanı aşılamak ve virüsün yayılımını kesmek. Dünyada da aşılama konusunda bir sıkıntı var ama Türkiye gibi ülkelerde yöneticilerin ve iktidarın başarısızlığı söz konusu. Hükümet yeteri kadar aşı getiremedi. Hatta söz verdikleri aşıyı dahi getiremediler. Şu anda aşının ikinci dozunu yaptırabilmiş ve üzerinden de bir süre geçmiş yaklaşık 2 buçuk milyon yurttaş var ve bu Türkiye nüfusuna kıyasla çok düşük bir oran. Yeni getirilecek aşının da 14 gün test zorunluluğunu var ve bu yasal bir zorunluluk. Yani, yeni aşı geldiğinde 14 gün kullanılamayacak. Türkiye’nin sorunu yeteri kadar aşı tedarik edilememesidir.”
Salgını önlemede aşının yanı sıra teması azaltmanın da büyük önem taşıdığını belirten Kılıç, “Temas azaltılamayınca virüs yayılıyor. Yeni kontrollü normalleşme ile de üçüncü dalga kesinlikle kapıda. Biz pandeminin başından beri kent ve bölge bazında değerlendirme yapılması gerektiğini söylüyorduk. Ama bölgelerde açılmaya giderken bölgeler arası, şehirler arası geçişi engellemediler” dedi.
Kılıç, “Kontrolsüz açılma süreci, mart sonu ve nisan başında vakaların patlamasına neden olacak” ifadelerini kullandı.
Sağlık Bakanlığı’nın Covid-19 risk haritasına göre ‘çok yüksek iller’ arasında yer alan Edirne’de işlek caddelere girişte Hayat Eve Sığar (HES) kodu uygulaması başlatıldı. İl Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla kentin en işlek caddeleri Saraçlar, Çilingirler ve Balık Pazarı ile buralara açılan ara yollar bariyerlerle kapatıldı. Yurttaşlar, cadde girişlerinde bekleyen polis ve zabıta ekiplerine HES kodlarını göstererek caddelere girebildi.
Adıyaman’ın Kahta ilçesine bağlı Erikdere köyü ile kent merkezinde yer alan farklı mahallelerdeki 57 evde karantina uygulamasına başlandı. Çanakkale’nin Yenice ilçesine bağlı Karasuçam köyü, Balıkesir’in Gönen ilçesine bağlı Hodul mahallesi, Maraş’ın Türkoğlu ilçesine bağlı Avşarlı mahallesi de karantinaya alındı. Nevşehir’in Gülşehir ilçesine bağlı Emmiler köyünde ise pozitif vaka çıkması nedeniyle 14 günlük karantina uygulanacağı duyuruldu.BirGün