11:08 am - BİR GERİ 2 İLERİ, YİNE ZAM GELDİ: Motorinin litresi 45 lirayı aştı!
10:31 am - METEOROLOJİ’DEN UYARI | Trabzon ve Doğu Karadeniz’de sağanak yağış ve kar uyarısı
9:05 pm - EKMEĞE FAHİŞ ZAM GELİYOR! Trabzon’da Durum Ne?
8:31 pm - EKONOMİK KRİZİN ACI TABLOSU: Pazarlar bomboş, esnaf mutsuz, yurttaşlar çürük domates alıyor!
8:22 pm - ELEKTRİĞE GİZLİ ZAM RESMİ GAZETE’DE: Faturalara ‘Şimşek’ çarptı
12:08 pm - PROF. DR. GÜRDAL YILMAZ’DAN VİRÜS AÇIKLAMASI! “Hastalıkları tetikliyor”
6:37 pm - BES-AR: Açlık sınırı 29.000’i, yoksulluk sınırı 78.000 ‘i aştı
10:26 am - RİZE’DE 4,7 ŞİDDETİNDE DEPREM
Sık sık ölümlü trafik kazaları ya da gasp edilen haklarıyla gündeme gelen mevsimlik tarım işçisi çocuklar, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından da kabul gördü. TBMM’de sunum yapılan ve eğitime erişemediği kabul edilen mevsimlik tarım işçisi çocukların sayısı, 440 bini geride bıraktı.
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde faaliyet gösteren Çocuk Hakları Alt Komisyonu’nda, Sağlık Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın yetkili birimleri, çocuk işçiliği ile alakalı çalışmaları ve örnek projeleri anlattı, çocukların işçi olarak sömürülmesi sonucunda sonuçları özetledi.
Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Kemal Varın Numanoğlu, milletvekillerine gerçekleştirdiği sunumda, okulda olması gerekirken işte olup çalışan “çocuk” sayısının 720 bini geride bıraktığını söyledi. Numanoğlu, “Türkiye’de yaklaşık 720 bin veya onun daha üzerinde çalışan çocuk sayısı var. Bunun yaklaşık yüzde 20’si mevsimlik tarım işçisi, yani 15 yaş altı çocuklar. 200 bin. Bunların 140 bini eğitime eriştiğine göre aslında bizim hedef kitlemiz kabaca 60 bin” dedi. Kalan yaklaşık 520 bin çocuğun 15 yaşının üzerinde olduğunu anlatan Numanoğlu, “Bunların 140 binine ulaşabiliyoruz” diye konuştu. Böylece MEB’in okulda olması gerekirken çalıştığını tespit ettiği ancak “ulaşamadığı” çocuk sayısının yaklaşık 440 bin olduğu ortaya çıktı.
MEB’DEN İTİRAF
Çocukların okul yerine işe gitmelerinin ana nedeninin yoksulluk olduğunu söyleyen MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Numanoğlu, “Aslında çocuk işçiliği meselesinde en temel sorun, ailelerin ekonomik düzeylerinin yetersizliği. Bu herkesçe genel kabul edilen bir görüş ama Türkiye’de yapılan bazı çalışmalardan haberdarız. Yapılan çalışmalara göre ailelerin ekonomik düzeydeki yetersizlikleri çocukları çalışmaya iten birincil faktör ama Türkiye’de bunun oranı yüzde 35’ler civarında” dedi.
SANAYİDE ÇALIŞIYORLAR
Çocukları pn sadece tarım sektöründe değil sanayide ve hizmet sektöründe de sömürüldüğünü anlatan Numanoğlu, “Dünya’da sektörel dağılımda yüzde 70’le tarım alanı 1’incidir. Türkiye’de yüzde 34’dür. Yani o geri kalanı sanayi ve özellikle Türkiye’de hizmet sektöründe çalışıyor” diye konuştu.BirGün