11:08 am - BİR GERİ 2 İLERİ, YİNE ZAM GELDİ: Motorinin litresi 45 lirayı aştı!
10:31 am - METEOROLOJİ’DEN UYARI | Trabzon ve Doğu Karadeniz’de sağanak yağış ve kar uyarısı
9:05 pm - EKMEĞE FAHİŞ ZAM GELİYOR! Trabzon’da Durum Ne?
8:31 pm - EKONOMİK KRİZİN ACI TABLOSU: Pazarlar bomboş, esnaf mutsuz, yurttaşlar çürük domates alıyor!
8:22 pm - ELEKTRİĞE GİZLİ ZAM RESMİ GAZETE’DE: Faturalara ‘Şimşek’ çarptı
12:08 pm - PROF. DR. GÜRDAL YILMAZ’DAN VİRÜS AÇIKLAMASI! “Hastalıkları tetikliyor”
6:37 pm - BES-AR: Açlık sınırı 29.000’i, yoksulluk sınırı 78.000 ‘i aştı
10:26 am - RİZE’DE 4,7 ŞİDDETİNDE DEPREM
METEOROLOJİ LABORATUVARI BAŞKANI ADİL TEK; Türkiye’de susuzluk kapıda. Susuz yaşamaya artık alışın!
İklim krizi dünyayı kasıp kavururken kâr hırsıyla hareket edenler durmuyor. Türkiye’de susuzluk kapıda.
Meteoroloji Mühendisi Tek “Barajlar şu an dolu olsa da 6 ay sonraki periyotta su krizi olasılığı yüksek” dedi.
Dünyanın en soğuk bölgelerinde sıcaklık rekorları kırılıyor. Tarlalarda ekinler kuraklıktan büyüyemiyor. Göller santim santim küçülüyor, nehirler kuruyor. Kar hırsıyla hareket edenler ise durmuyor.
Doğaya aşırı müdahalenin sonucunu her an her dakika etkisini gösterirken doğaya ve doğal kaynaklara daha fazla sahip çıkılması gerekiyor. Sadece dün ajanslarda kurayan göller, su sıkıntısı yaşayan şehirler, kirlenen nehirlere ilişkin çok sayıda haber düştü. Onlardan sadece birkaçını bir araya getirerek, dünyaya daha fazla sahip çıkmamız gerektiğini hatırlatmak istedik.
İstanbul’da kurak geçen kış barajlardaki su seviyesinin düşmesine yol açtı. Ancak bahar sonu ve yaz başı gelen yağmurlarla barajlar doldu. Hatta öyle ki geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 daha fazla.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Meteoroloji Mühendisi Adil Tek, bu durumun “Tamam sorun çözüldü” biçiminde yaklaşılmaması gerektiğini söyledi.
DHA’nın haberine göre Tek “Önümüzdeki 6 aydan sonraki periyot için su krizi olma olasılığı yüksek gözüküyor” dedi. İstanbul’da 8 Ocak’ta yüzde 19,16’ya kadar inen barajlarda doluluk oranı şu sıralar yüzde 71.32’ye ulaştı. Bu oran geçen yıl yüzde 61.55 seviyesindeydi.
Adil Tek, “Bir kurak dönem geçirdik, ardından yağışlı bir dönem geldi. Dünyanın her yerindeki olaylar birbirini etkiliyor. Bunlardan en önemlilerinden bir tanesi de Pasifik’teki güney salınımı. ‘El Nino’ döneminde bizde daha kurak oluyor, ‘La Nina’ döneminde ise yağışlar artıyor.
Dönem dediğimiz bazen birkaç ay, bazen birkaç yıl sürebiliyor. Şu anda ‘La Nina’ dönemindeyiz. Kuzeyli akışlarla birlikte özellikle Marmara’da, Batı Karadeniz’de ve Kuzey Ege’de yağışlar ortalamaların üzerine çıkmış vaziyette. Ama yurdun orta ve doğu kesimleri için aynı şeyleri söyleyemiyoruz” dedi.
Meteoroloji Mühendisi Adil Tek, bayramı oldukça sıcak geçeceğini belirterek şunları söyledi: “Türkiye genelinde sıcak bir hava var. Ama bunun ardından Ağustos ve Eylül ayları özellikle Marmara ve Batı Karadeniz için mevsim normalleri altında sıcaklık değerleri var, yağışlar ortalamalar civarında.
Bu şuna işaret ediyor. Yaz döneminde olmamıza rağmen dolu riski, sel riski, kısa süreli kuvvetli yağışlar riski bulunuyor. Belki 10 günlük periyotta bunlar görünmüyor olabilir ama Ağustos, Eylül ayları içerisinde görülme ihtimali yüksek. Su tüketimi yazın doğal olarak biraz daha artıyor. Yaza barajlardaki yüksek doluluk oranlarıyla girdik. İstanbul’da da yakın dönemde bir su sıkıntısı gözükmüyor. Ama önümüzdeki yıllar için, 6 aydan sonraki periyot için su krizi olma olasılığı yüksek gözüküyor.”
AFYON’DA KAYNAK SULARI BİTTİ
Susuzluk sıkıntısına ilişkin bir uyarı da Afyonkarahisar İl Genel Meclis Başkanı Burhanettin Çoban’dan geldi. İHA’ya açıklama yapan Çoban, kentte açılan kaçak kuyular nedeniyle su kaynaklarının büyük bölümünün tamamen kuruduğunu söyledi. Çoban, “Son 2 yıldır, 3 yıldır ülkemizin içiresin de bulunduğu kuraklık özellikle şehrimizdeki kar yağışlarının az olması nedeniyle gerçekten köylerimizde artık kaynak sularının neredeyse yüzde 80’inin tamamı kurudu” diyen Çoban, patates gibi çok su tüketen ürün ekiminden vazgeçilmesini önerdi.
MUĞLA’DA KURAKLIK GİDEREK BÜYÜYOR
Türkiye’de Rize’den sonra en fazla yağış alan Muğla’da kuraklık sorunu büyüyor. Yaz aylarında özellikle Bodrum’da su sıkıntısının gündeme gelebileceği açıklanırken, Muğla Büyükşehir Belediyesi Su Kanalizasyon Müdürü Baki Ülgen, vatandaşları su tasarrufuna çağırdı.
Ülgen yaptığı açıklamada şöle dedi: “Dünyada yaşanan iklim değişikliklerinin olumsuz etkileri son yıllarda iyice kendini hissettirmeye başlamıştır. Son olarak, geçtiğimiz günlerde açıklanan Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün değerlendirmesine göre son aylarda Muğla’nın bazı bölgelerinde şiddetli, bazı bölgelerinde ise çok şiddetli kuraklık yaşandı. Temmuz ayı başlarında yaşanan sıcaklıkların artışı ile birlikte ilimizde de yeraltı ve yer üstü su kaynaklarında azalmalar yaşanmaktadır.” Bazı bölgelerdeki içme suyu kuyularının kuruduğuna dikkat çeken Ülgen, “Bu yıl her zamankinden daha fazla su kaynaklarımızı korumaya, tasarruf etmeye ihtiyacımız var” dedi. Ülgen konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye’de yıllık su tüketimin yüzde 74’ünün tarımsal sulamada kullanılması sebebiyle; vahşi sulama yöntemleri ile değil modern borulamayla iletim, damlama yöntemiyle tarımsal sulamanın yapılması gerekiyor.”
Muğla merkezde metrekareye düşen yağış şöyle oldu:
2020:
Nisan: 39,9
Mayıs: 44,0
Haziran: 39,9
2021:
Nisan: 8,4
Mayıs: 0,3
Haziran: 8,4
Muğla’daki barajlarda doluluk oranı geçen yıla göre çok düştü:
Mumcular Barajı
2020 Temmuz: Yüzde 49,25
2021 Temmuz: Yüzde 23,52
Geyik Barajı
2020 Temmuz: Yüzde 90,08
2021 Temmuz: Yüzde 55,56