11:08 am - BİR GERİ 2 İLERİ, YİNE ZAM GELDİ: Motorinin litresi 45 lirayı aştı!
10:31 am - METEOROLOJİ’DEN UYARI | Trabzon ve Doğu Karadeniz’de sağanak yağış ve kar uyarısı
9:05 pm - EKMEĞE FAHİŞ ZAM GELİYOR! Trabzon’da Durum Ne?
8:31 pm - EKONOMİK KRİZİN ACI TABLOSU: Pazarlar bomboş, esnaf mutsuz, yurttaşlar çürük domates alıyor!
8:22 pm - ELEKTRİĞE GİZLİ ZAM RESMİ GAZETE’DE: Faturalara ‘Şimşek’ çarptı
Emek ve meslek örgütleri Ankara’da, “Halktan yana bütçe” talebiyle bir araya geldi.
Emekçilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi talep edilen mitingde, “Milyonlar geçinemiyor” vurgusu öne çıktı.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ankara İl Koordinasyon Kurulu, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ankara Bölge Temsilciliği, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Ankara Şubeler Platformu ve Ankara Tabip Odası’nın çağrısıyla Ankara’da bütçe mitingi gerçekleştirildi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) süren bütçe görüşmelerine yönelik mesajların verildiği mitingde ayrıca asgari ücretin insanca yaşam için yeterli miktarda artırılması talep edildi.
Emekçilerin bütçeden payına “kırıntı” düştüğü vurgulanan mitingde, vatandaşların yaşamını insani şartlarda sürdüremediği kaydedildi.
Yurttaşların en temel ihtiyaçlarını bile karşılayamaz durumda olduğu hatırlatılan mitingde AKP iktidarının 20 yıllık tahribatına karşı emekten yana politikalar geliştirmenin önemine vurgu yapıldı.
Geçim sıkıntısının emekçilerin kaderi olmadığı da ifade edilen mitingde ilk olarak TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz konuştu. İktidarın politikalarının artan yoksulluğun temel nedenlerinden biri olduğuna değinen Başkan Koramaz, “İnsanca yaşam” çağrısı yaptı.
“Yıllardır bir bütçe parodisi izliyoruz” diyen TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Koramaz, “Ülke gerçekleriyle ilgisi olmayan, dertlerimize derman olmayan bu parodiye, bu orta oyununa tahammülümüz kalmadı” dedi.
İktidara seslenen Koramaz, “Kendi saltanatları sürsün diye halkın yaşamını zehrediyorlar. Kendi yandaşlarının cebi dolsun diye ülke kaynaklarımızı yağmalıyorlar. Bizler emeğiyle yaşayanlar bu gidişe ‘hayır’ diyoruz. Çünkü artık geçinemiyoruz.
İnsan onuruna uygun bir yaşam, insan onuruna yaraşır bir gelecek istiyoruz. Mecliste devam eden bütçe görüşmeleri sırasında taleplerimizi daha da yükseltebilmek için buradaki sesimizi Türkiye’nin dört bir yanında yaygınlaştıracağız. Hepimize bu mücadelede başarılar diliyorum” diye konuştu.
Mitingi organize eden kuruluşlar adına açıklamayı gerçekleştiren TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Özgür Topçu da yoksulluk vurgusunda bulundu. “Milyonlar yoksullaşırken bir avuç şirket şahlanmaktadır” diyen Topçu, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Bizim cebimizden alınanlar, eğitime, sağlığa, sosyal güvenliğe değil silahlanmaya ve iktidarın destek beklediği silah tüccarı devletlere aktarılmaktadır.
Bizim cebimizden alınanlar, bir avuç yandaşın aldığı beş rakamlı üçer beşer maaşa, itibar adı altındaki şatafata, yandaş vakıflara, cemaatlere aktarılmaktadır.
Oysa bütçe işçiler, emekçiler, işsizler, küçük esnaf, dar gelirliler, yani bu halkın ‘Geçinemiyoruz’ diyen büyük çoğunluğunun nefes alması için kullanılmalıdır.”
Mitingde, emek ve meslek örgütlerinin iktidardan talepleri de şöyle sıralandı:
Ücretli kesimlerin omzuna yıkılan vergi yükü hafifletilsin. Bütçe gelirleri büyük oranda kâr, faiz ve servetin vergilendirilmesine dayansın.
Asgari ücret ve bütün ücretlerin asgari ücret kadarı için tüm vergi ve kesintiler sıfırlansın ve net olarak ödensin. Böylece tüm ücretler yaklaşık olarak 750 lira artırılsın.
Elektrik, su, doğalgaz ve internet faturaları vergi ve kesintiden muaf tutulsun.
Dolaylı vergiler düşürülsün, tüm gıda ürünlerinde KDV sıfırlansın. Eğitim, sağlık gibi kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına son verilsin. Kamu hizmetlerine ve yatırımlarına bütçeden ayrılan payın artırılsın.
Aynı koşullarda emekli olmuşların aylıkları arasındaki uçurum acilen kapatılsın. En düşük emekli aylığı en az asgari ücret düzeyine yükseltilsin.
Herkese temel gelir güvencesi sağlansın.
EYT sorunu acilen çözülsün.
Emeklilerin sendikal haklarını kullanmasın engeller derhal kaldırılsın.
Toplumsal cinsiyete duyarlı bir bütçe hayata geçirilsin.
Bu ülkelerin işçileri, emekçileri olarak yarattığımız değerlerin, oluşturduğumuz kaynakların insanca bir yaşam, insanca çalışma koşulları ve iş güvencesi, parasız kamusal hizmetler olarak geri ödenmesini istiyoruz.
Krizin bedelini yıllardır bu ülkenin kaynaklarını ve emeğini sömürenler ödesin.
Gelirde adalet, vergide adalet istiyoruz.