5:16 pm - BİRLEŞİK KAMU-İŞ KASIM AYI VERİLERİNİ AÇIKLADI: Açlık sınırı 22.565 lira oldu
10:48 am - GÜNLÜK 19 LİRAYA YOKSULLUK YARDIMI
10:38 am - ÜCRETLER ASGARİ, YOKSULLUK SÜREKLİ | “Belki kimsenin ölmediği ama ölüm gibi bir yaşam”
11:08 am - BİR GERİ 2 İLERİ, YİNE ZAM GELDİ: Motorinin litresi 45 lirayı aştı!
10:31 am - METEOROLOJİ’DEN UYARI | Trabzon ve Doğu Karadeniz’de sağanak yağış ve kar uyarısı
Geçen haftalarda Güney Afrika’da tespit edildikten sonra kısa bir süre içinde birçok ülkede vaka açıklanan Omicron varyantı ile ilgili Güney Afrika’da yaşayan doktorlardan çarpıcı açıklamalar geldi.
Hepimiz bu salgın belasından. haberlerinden sıkıldık. Gerçek olan insanlık bu virüse karşı yeni üretilen deneyleri henüz çaresiz, ancak aşı deneme uygulamaları ile karşı direnişin olduğu bir salgın.
Buna rağmen tedbirli olanların haricinde halen toplumumuzun hatırı sayılır bir bölümü ciddiye almayan, hatta karşıt olan umursamayan tavırları var. Ancak, ne yazık ki, ülkemizde bugüne kadar 77.000’’e yakın insanımızı kaybettiğimiz bir virüs varyantlarıyla tehlikesini sürdürüyor.
Güney Afrikalı bilim insanları ve doktorlar Omicron’un belirtilerini anlattı
Corona virüsünün en çok mutasyona uğramış varyantı olarak bilinen ve bilim insanları ve hükümetleri endişelendiren Omicron varyantı ile ilgili olarak virüsün ilk tespit edildiği Güney Afrika’dan peş peşe açıklamalar geldi.
İngiliz The Guardian gazetesi, Güney Afrika’da Omicron varyantıyla mücadele eden bilim insanları ve sağlık çalışanlarının varyantının belirtileri ile ilgili ifadelerine yer verdi.
Güney Afrika Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı basın toplantısında konuşan Unben Pillay, “Henüz varyantın erken günlerindeyiz. Şu an hastalarda hastalık hafif geçiyor. Hastalarda kuru öksürük, yüksek ateş, gece terleme ve çok fazla vücutta ağrı yaşanıyor. Aşı olan insanların daha iyi geçirdiğini görüyoruz” dedi.
“HASTANEYE KALDIRILANLARIN ÇOĞU AŞISIZ”
Öte yandan hafta sonu açıklamalarda bulunan ve ilk Omicron varyantı hastalarını tespit edip bunu üst mercilere aktaran Dr. Angelique Coetzee de, “Genelde olağandışı semptomlar görülüyor. Aşırı halsizlik gibi. Fakat vakaların hiçbirinde tat ve koku kaybı yok” dedi.
Güney Afrika’daki Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü’nde görevli Dr. Wassila Jassat da, “Tshwane kentinde tespit edilen Omicron vakalarından hastaneye kaldırılanların yüzde 87’si aşı olmayanlar” dedi.
Öte yandan İngiliz The Guardian, Soweto kentindeki hastanenin yoğun bakım ünitesinin başkanı Rudo Mathivha’nın sözlerine de dikkat çekti. Mathivha, “Şu an Covid-19 hastalarında demografik bir değişim görüyoruz. Gençler yani 20’lerinden 30’larının sonundaki insanlar daha ağır olarak hastaneye geliyor ve yoğun bakıma alınıyor. Bunların yaklaşık yüzde 65’i aşısız. Geri kalanlar da tek doz aşılı” dedi. Fakat bu demografik farklılığın bir sebebinin gençlerde aşılanma oranlarının düşük olması olabileceği kaydedildi.