8:07 pm - İŞSİZLİK GİZLENİYOR MU? İnsanlar iş ekmek arama peşinde sürünürken…
6:58 pm - VEFAT VE BAŞSAĞLIĞI
8:11 am - SONSUZ SAYGI VE MİNNETLE: Cumhuriyet’in kurucusu Atatürk tüm yurtta anılıyor
10:57 pm - FATURALARDA YENİ DÖNEM! Elektrik ve doğal gazı zamlı ödeyecek kesim belli oldu
9:50 pm - BEKÇİLERLE İLGİLİ YENİ DÜZENLEME GELDİ…
9:12 pm - KÜÇÜK ÜRETİCİLİĞİN TASFİYESİ VE ŞİRKETLEŞME: Adım adım çökertme
8:32 pm - ASGARİ ÜCRETE DÜŞÜK ZAMMA YEŞİL IŞIK: Tek hane rafa kalktı
8:24 pm - ELEKTRİK ŞİRKETLERİNE KAMUDAN MİLYARLAR AKTI
8:18 pm - HEKİMLER 5 GÜN İŞ BIRAKACAK
Son zamanlarda hastanelerde görülen çocuk hasta yoğunluğu için Usta, “Bu dönemler bu tarz salgınları yaşadığımız dönemlerdir. Bunun adına salgından ziyade vaka yoğunluğu demek daha doğru” dedi.
Trabzon’da son günlerde özellikle çocuklarda görülen ve hastanelerde yoğunluğa neden olan ateş, öksürük, halsizlik, bulantı ve kusma gibi belirtiler aileleri bir
hayli telaşlandırıyor. Pandemiyi yeni yeni atlattığımız şu dönemde herkesin aklına gelen ilk soru “Pandemi geri mi döndü” veya “Salgın mı var” oldu. Biz de
Karadeniz gazetesi olarak bu konuyu birinci ağız olan Trabzon İl Sağlık Müdürü Hakan Usta’ya sorduk. “Korkulacak bir durum yok” diyen Usta, şu ifadelere yer verdi:
“Bu dönemler bu tarz salgınları yaşadığımız dönemlerdir. Bunun adına salgından ziyade vaka yoğunluğu demek daha doğru. Çocukların okullarda birbirleriyle temas etmeleri sürecini yaşıyoruz. Her sene olduğu gibi bu sene de aynı sorunları yaşıyoruz.
Vakalarla ilgili bir artış söz konusu. Çocuklarda bulantı, kusma öksürük gibi soğuk algınlığıyla ilgili belirtileri görüyoruz. Bu her dönem olduğu için salgın gibi değil de yoğunluk söz konusu ve biz tedbirlerimizi alıyoruz.
Vatandaşlarımız, “Çocuğumun çok bir şeyi yok ama bir baktırayım” diyor ve acile getiriyor. Böyle olunca acillerimiz kendi özelliğinden uzaklaşıyor.
Acil vakalarla muhatap olunacak bir acil değil, vatandaşın rahat ettiği veya kendisi için en rahat olacak saatte geldiği bir yer olarak çıkıyor karşımıza. Halbuki olması gereken şey aile hekimine getirmek. Böyle olmayınca acillerde bir yığılma oluyor.
Bizim her hastanemizde (Ahi Evren hariç) çocuk hekimlerimiz var. Oralardan gündüz istifade edilmesi gerekirken; Vakfıkebir, Beşikdüzü gibi ilçelerimizde yaşayan vatandaşlarımız akşam saatlerinde çocuklarını buradaki hastanelere getiriyor. Bu da acillerdeki yığılmaya bir etken oluyor haliyle.
Yatışa geçen hasta sayımız şu an çok az. Hastanelerimizde bazen yoğunluk oluyor fakat bunu sebebi diğer ilçe ve yakın illerden de hasta gelmesidir. Şehrin tamamına baktığımızda çocuk yatağında yüzde elli beş doluluk var.”