SON DAKİKA

DARICA HALK KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ (Akçaabat)

GREVLİ TİS HAKKI, GERÇEK TOPLU SÖZLEŞME, DEMOKRATİK ÇALIŞMA YAŞAMI İÇİN; Trabzon’da sağlıkçılar iş bıraktı

Bu haber 01 Ağustos 2023 - 21:59 'de eklendi ve 10 views kez görüntülendi.
GREVLİ TİS HAKKI, GERÇEK TOPLU SÖZLEŞME, DEMOKRATİK ÇALIŞMA YAŞAMI İÇİN; Trabzon’da sağlıkçılar iş bıraktı

GREVLİ TİS HAKKI, GERÇEK TOPLU SÖZLEŞME, DEMOKRATİK ÇALIŞMA YAŞAMI İÇİN; Trabzon’da sağlıkçılar iş bıraktı

.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri öncesinde bugün iş bıraktı.

Bugün SES Trabzon Şubesi Başkanı Metin Serdar, KESK’ten birçok sendikanın katılımıyla Trabzon Meydan Parkı’nda bir basın açıklaması yaptı.

“Grevli TİS Hakkı, Gerçek Toplu Sözleşme, Demokratik Çalışma Yaşamı için; Bugün iş bırakarak iş yerleri önünde, alanlarda meydanlarda bir kez daha SES’imizi yükseltiyoruz” başlığı ile yapılan açıklamada, bugün aynı zamanda SES’in kuruluş yıl dönümü olduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada Serdar, “Bugün 1 Ağustos, SES’imizin kuruluş yıldönümü. Bugün üyelerimiz ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri ile birlikte eğlenceli kutlamalar yapmak isterdik.

Ancak eğlenmek yerine bizlere yine mücadele düşüyor. Bu nedenle de bugün yurdun dört bir yanında iş bırakıp, iş yerleri önünde, alanlarda, meydanlarda SES’imizi yükseltiyoruz.

Bugün sağlık emekçileri ve halkın sağlık alanı ile ilgili saydığımız sorunların temelinde uygulamaya konulan “Sağlıkta dönüşüm” programları yatmaktadır.

Devrim diye nitelendirilen ve eczane kuyruklarını, muayene kuyruklarını bitirdik diye övündükleri sistemde sanal kuyruklarda muayene sırası için aylarca bekliyoruz. 

Çeşitli görüntüleme vb. tetkikler için yıllarca bekliyoruz. Birçok ilaca erişim yok. Katkı, katılım payı, ilave ücretler gibi birçok kalemde verdiğimiz vergiler dışında ekstra ücretler ödüyoruz.

Artık sağlık hizmetleri alınır, satılır bir metaya dönüşmüş durumda. Sağlık hizmetleri kamusal ve ücretsiz niteliğini yitirmiş artı değer yaratılan, kar edilen alan konumuna getirilmiştir” dedi.

SAĞLIK EMEKÇİLERİ BÜYÜKŞEHİRLERDEN GİTMEK İÇİN TORPİL ARAYIŞINA

Serdar sözlerine şu şekilde devam etti.

“Hizmeti üreten, sağlık emekçileri açısından da kışkırtılan sağlık talebi ile birlikte eksik personel nedeniyle uzun çalışma süreleri, angarya çalışma dayatılmıştır.

Döner sermaye, performans, teşvik, taban gibi ücret rejimine yapılan müdahaleler ile temel ücretlerimiz yıllar içinde düşmüş gelirlerimizi arttırmak için fazla mesai ve sürekli nöbet tutmak zorunda bırakıldığımız bir dönemi yaşıyoruz.

Üstelik almış olduğumuz ücretlerin yarısından fazlası emekliliğe yansımadığı için mezarda emeklilik dayatmasıyla karşı karşıyayız.

Sağlık emekçileri büyükşehirlerden, tatil bölgelerinden, başka yerlere tayin çıkarmak için torpil arayışına girmek zorunda kalmıştır.

Çünkü buralarda kiralarını dahi ödeyecek durumlar ortadan kalkmıştır. Birkaç kişi aynı evi paylaşmak zorunda kalmaktadır.

Güvencesizlikten, geleceksizlikten kaygılanan sağlık emekçileri yurt dışına gitmek için çaba içine girmişlerdir”.

SAĞLIKTA ŞİDDET

Sağlıkta şiddete de değinen Serdar, “Dönüşüm öncesi hastanelerde sadece bir polis memuru adli işleri takip etmek için bulunurdu ve bu kadar şiddet yoktu.

Bugün her hastaneye yüzlerce güvenlik görevlisi var, fakat sağlık emekçilerine yönelik şiddet artarak devam ediyor” dedi.

BORÇ BATAĞINDAN KURTULMAK İÇİN MÜCADELE ETMEKTEDİR

Üniversite hastanelerinin de sağlık hizmetlerinin önemli bir parçası olduğunu ifade eden Serdar, ‘Nitelikli sağlık hizmeti üretiminin de en belirleyici unsurlarından olmasına rağmen, sağlık sistemimiz içerisinde üvey evlat olarak görülmektedir.

Ülkenin her tarafına gönderilen hekimlerin yetiştirildiği, tedavi edici sağlık hizmetlerinde sevk zincirinin en son basamağı, dünya çapında isim yapmış saygın tıp insanlarının bilimsel ve özerk hareket edebilmeleri sayesinde ülkemizde kamusal sağlık hizmetinin ileriye taşınmasında itici bir rol oynayan kurumlarımız bugün borç batağından çıkmak için mücadele etmektedir” diye konuştu.

TALEPLER SIRALANDI

Serdar, “1 Ağustos 2023 tarihinde bugün kuruluş yıl dönümümüzde mücadeleyi büyütmek ve taleplerimizi bir kez daha dile getirmek için iş bıraktık ve alanlardayız.

Yine konfederasyonumuz KESK tarafından 10 Ağustos tarihinde TİS kapsamında yapılacak iş bırakma kararına tüm gücümüzle katkı koyacağız.

TEMEL TALEPLERİMİZ:

Performans, ek ödeme değil taban, teşvik değil, tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine yoksulluk, sınırı üzerinde emekliliğe yansıyan temel ücret istiyoruz.

Bunun üzerine yapılan işin niteliği ve irski, eğitim durumu, hizmet yılı gibi kriterler eklenerek giydirilmiş ücretler belirlensin.

Grevli toplu sözleşmeli, özgür pazarlık hakkı içeren sendika yasası çıkarılsın.

Sağlık hizmetleri ağır ve tehlikeli işler kapsamındadır. Fiili hizmet süresi (Yıpranma payı) yıllık 90 gün üzerinden tam olarak tüm emekçilere ödensin ve geçmiş yılları da kapsasın.

Nöbet, icap ve fazla çalışma ücreti 2 kat arttırılsın.

Sağlık alanında çalışan tüm emekçiler, “Sağlık hizmetleri sınıfı”’na alınsın

Üniversite hastanelerinde çalışanlara tayin hakkı verilsin

Sağlık emekçilerine yönelik şiddetin son bulması için “Şiddet üreten sağlık sistemi” değişsin.

Halk ve emekçiler yararına yeni bir sağlık sisteminin inşası için iş kolu emekçileri ve halkın örgütlü yapılarının hizmetin planlamasından sunulmasına kadar karar alma mercilerinde yer alacağı mekanizmalar oluşturulsun

Sağlık ve sosyal hizmetler alanında OECD ortalamasında kadrolu güvenceli, personel istihdam edilerek sözleşmeli tüm çalışanlar 657 4/A kapsamına alınsın

Kamu sağlık hizmeti verilen ASM’lerde her türlü giderler devlet tarafından karşılansın.

Etiketler :
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA