9:05 pm - EKMEĞE FAHİŞ ZAM GELİYOR! Trabzon’da Durum Ne?
8:31 pm - EKONOMİK KRİZİN ACI TABLOSU: Pazarlar bomboş, esnaf mutsuz, yurttaşlar çürük domates alıyor!
8:22 pm - ELEKTRİĞE GİZLİ ZAM RESMİ GAZETE’DE: Faturalara ‘Şimşek’ çarptı
12:08 pm - PROF. DR. GÜRDAL YILMAZ’DAN VİRÜS AÇIKLAMASI! “Hastalıkları tetikliyor”
6:37 pm - BES-AR: Açlık sınırı 29.000’i, yoksulluk sınırı 78.000 ‘i aştı
10:26 am - RİZE’DE 4,7 ŞİDDETİNDE DEPREM
10:13 am - SOSYAL YARDIMLA YOKSULLUĞA YAMA
2:56 pm - BARINMA, ISINMA, EĞİTİM, SAĞLIK: Anayasal haklar yardıma endeksli
Fındıkta Kahverengi Kokarca zararlısına karşı mücadelede devletin kayıtsız kaldığına tepkiler devam ediyor.
Bu tepkilere de yıllardır KTÜ’de Gastroenteroloji bölümünde uzun yıllar görev yapan Prof. Dr. Sait Kapıcıoğlu da kayıtsız kalmadı.
Prof. Dr. Sait Kapıcıoğlu, Karadeniz’de yaygınlaşan kokarca istilası, fındık üretimini ve bölge ekonomisini derinden sarsıyor. Üreticiler, düşük randıman ve artan maliyetler nedeniyle çaresiz kalmış durumda.
”Karadeniz birkaç yıldır kokarca adlı böcek istilasına uğradı.
Özellikle sahil fındığını mahvetti. Fındığın içini çürüttü; lezzetini bozdu. Üretici maliyeti kurtarmadığı için bahçeye girip fındığını toplamıyor.
Çünkü randımansız goruk fındık kiloya girmiyordu. Tüccar ve TMO bu kalitesiz fındığı almıyor zaten. Kokarca yüzünden fındık rekoltesi de düştü. Bu felaket yüzünden üretimde en az yüzde elli zayiat var.
KARADENİZ EKONOMİSİ ÇÖKTÜ
Fındık taban fiyatı 132 TL olarak açıklanmasına rağmen düşük randıman yüzünden fiyat 80 TL’ye alımı yapılıyor.
Üstüne üstlük TMO 45 gün geç para ödüyor. Enflasyon hızına göre üretici büyük zararda. % 55 randımanlı bahçelerde bile randıman % 30’lara kadar düştü.
Kokarca sadece fındığı bitirmedi. Sebze ve meyveleri de mahvetti. Karadeniz’in tek geçim kaynağı ve Türkiye’nin en büyük tarım ihracı olan fındık felaketi karşısında ülkemiz sessiz. Karadeniz ağlıyor. Ne devlet, ne muhalefet ve ne de basın yayın bu problemi gündeme almıyor. Üniversiteler sessiz ve uykuda.
KOKARCA FELAKETİ NASIL BAŞLADI?
Karadenizliler bu konuda senaryolar olduğunu dillendiriyor: Dış ülkeler Türkiye’nin rekolteyi azaltmasını talep ediyor. Hatta fındığı sökerek üretimin düşürülmesini talep ediyor.
Fındık dikilmesin; hatta sökülsün talebinde bulunuyorlar. Çünkü kendileri dış ülkelerde muazzam araziler alıp fındık dikiyorlar.
Yabancıların bu talebine ülkemiz üreticileri direndiler. İnadına daha çok fındık dikildi. Bunun üzerine yabancı fındık baronları biyolojik savaş başlattılar. Bu genel kanaat senaryolarına ben de inanıyorum.
Kokarca Gürcistan’dan gelmiş. Nasıl geldi? Kim getirdi? Bu felaket daha yıllarca sürecek. Böceğin yaşam döngüsü bunu gösteriyor. Halkımız uyutuluyor.
KOKARCA İLE NASIL MÜCADELE EDİLECEK?
Henüz devletin bu konuda bir desteği yok.
Havadan ilaçlama geçerli olur mu? Bunun etkili olması mümkün görülmüyor. Zira böcek yaprağın altına saklanıyor. İlaçlama doğal yaşamı bozuyor. Mücadelede bilimsel yöntem SAMURAY ARISI üretmektir. Samuray arısı kokarca yumurtalarını parazitleyip üremesini önlüyor.
Şimdilik ilaçlamadan başka çare yok. Hatta tarım bakanlığı ilacın kullanılmasına güçlü destek vermiyor. İlaçlamaya bile izin vermede zorluk çıkarıyor. Böyle kokarca mücadelesi kazanılır mı?
Kokarca katlanarak çoğalıyor. Kışı uykuda geçiriyor. Her kokarca binlerce yumurta yapıyor. Yeni yavrular da tekrardan aynı hızda çoğalıyor.
Karadeniz’de altın arama felaketi doğa yıkımına ayrı bir problem yaratıyor. Kokarca, siyanür Karadeniz’i bitiriyor. Üretici fındığı yola veya denize dökmek protestosunda yerden göğe kadar haklı olabilir.
Cumhurbaşkanımız bu felaketten haberdar mı? Bu probleme parmak basması ve çözüm üretilmesini desteklemesi halkın feryadına can suyu olacaktır.”Taka