9:29 pm - BES-AR’DAN NİSAN AYI ARAŞTIRMASI: Açlık sınırı 34.200 lira, yoksulluk sınırı 83.434 lira
5:08 am - YURTTAŞ 100-200 LİRALIK YARDIMLARLA AYAKTA DURMAYA ÇALIŞIYOR: Yoksulluk her yerde!
7:26 pm - SON 30 YILIN EN BÜYÜK ZİRAİ DON FELAKETİ! 36 ilde tarım alarmda…
11:33 am - ÇİFTÇİ BÜTÇEDEN 3,5 TRİLYON ALACAKLI
6:38 pm - TRABZON DAHİL 36 İLDE ZİRAİ DON ETKİLİ OLDU! Fındık başta olmak üzere…
1:07 pm - EMEKLİLİK YAŞI SEFALET ÇAĞI OLDU
8:58 am - METEOROLOJİ’DEN KAR YAĞIŞI VE SAĞANAK UYARISI
2:26 pm - MAAŞLARDAKİ KAYIP MİLYARLARI AŞTI: Enflasyon yükseldi, fatura emekçilere kesildi
10:02 am - DÜN İNDİRİM GELMİŞTİ: Bugün benzin fiyatlarına 0,81 lira zam yapıldı
Batı Karadeniz’de hızla yayılan Kahverengi Kokarca böceği, fındık üreticilerini zora sokabilir. Ziraat Mühendisi Haldun Gedikali, böceğin ilaçlamaya karşı bağışıklık kazanmadan önlem alınması gerektiğini söyledi.
Peki, bu tehdit nasıl önlenecek?
Gedikali, özellikle Ordu ve Samsun’da bazı bölgelerde üreticilerin ciddi zararla karşılaştığını belirtiyor. Böceğin hızla yayılması, fındık üretiminde büyük kayıplara neden olabileceği için önlemler hemen alınmalı. Piraziz’de de benzer bir sorunla karşılaşıldığı ve gelecekte daha büyük tehlikelerin kapıda olduğu vurgulanıyor.
Sonbahar aylarıyla birlikte böcekler soğuklardan korunmak için evlere, depolara ve ahırlara sığınmaya başladı. Şu an böceklerin hareket kabiliyetlerinin sınırlı olduğunu, bu dönemde ev ilaçlamalarının büyük önem taşıdığını belirtiyor. Eğer bu aşamada önlem alınmazsa, bahar aylarında böceklerin kontrolü daha zor hale gelecek.
-Ziraat Mühendisi Haldun Gedikali-
Ziraat Mühendisi Gedikali, çiftçiler arasında dolaşan bazı yanlış inanışlara dikkat çekiyor. “Komşum ilaçlamazsa benim ilaçlamam işe yaramaz” düşüncesinin doğru olmadığını vurgulayan Gedikali, ruhsatlı ilaçların kokarcayla mücadelede oldukça etkili olduğunu dile getiriyor. İlaçların böceğe karşı bağışıklık kazanmamış olması, bu süreçte bir avantaj olarak görülüyor.
Sonbahar aylarında yapılacak ilaçlamaların, böceğin gelecek yıl bahar aylarında yaratabileceği sorunları önlemede çok etkili olacağına dikkat çeken Gedikali, çiftçileri bu konuda uyarıyor. Ev ve kapalı alan ilaçlamalarının ihmal edilmemesi gerektiğini, bu sayede gelecek sezon fındık üretiminde büyük zararların önlenebileceğini ifade ediyor.
İyi de, milli bir ürün olan fındık ürününün kokarcanın vereceği zarara karşı mücadelede devlet desteği olmadan nasıl başarı sağlanacak? Eğer kokarcanın vereceği zarar önlenemezse sadece üreticiye değil, devlete de büyük gelir kaybı getirecektir.