SON DAKİKA

DARICA HALK KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ (Akçaabat)

AKÇAABAT’IN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞUNUN 104. YILDÖNÜMÜ KUTLANDI

Bu haber 17 Şubat 2022 - 17:17 'de eklendi ve 39 views kez görüntülendi.
AKÇAABAT’IN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞUNUN 104. YILDÖNÜMÜ KUTLANDI

AKÇAABAT’IN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞUNUN 104. YILDÖNÜMÜ KUTLANDI

.

17 Şubat 1918 Akçaabat’ın Düşman İşgalinden kurtuluşunun 104. Yıldönümü düzenlenen törenle kutlandı.

Atatürk Parkı’nda düzenlenen törene; Akçaabat Kaymakamı Ramazan Kurtyemez, Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, Cumhuriyet Başsavcısı Hayrullah Şahin, Siyasi parti başkan ve temsilcileri Kamu kurumu temsilcileri, öğrenciler katıldı.

Törende, Akçaabat Kaymakamı Ramazan Kurtyemez ve Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim’in Atatürk Anıtı’na çelenk sunması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Tören, Trabzon Büyükşehir Belediyesi mehteran takımının muhteşem konseriyle devam etti.

Törende konuşan Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, “ Mensubu olmaktan gurur duyduğumuz milletimizin, destanlarla dolu bir tarihi vardır. Kurtuluş günlerimiz böyle bir tarihin ürünleridir. Bizler bugün burada sıradan bir kutlama yapmak için değil, 104 yıl önce bu vatan için nasıl can verildiyse, bugün de aynı kararlılık ve inançta olduğumuzu göstermek için toplandık.

Tarihe ilk küresel savaş olarak geçen Birinci Dünya Savaşı, çıkışından bu yana 108 yıl geçmiş olmasına rağmen hala nedenleri, niteliği, geriye bıraktıkları ile önemseniyor ve tartışılıyor.

Avrupalı devletlerin kendi istekleri doğrultusunda kuracakları yenidünya düzeninin temellerinin atıldığı bu savaş başladığında takvimler 28 Haziran 1914’ü gösteriyordu.

Birinci Dünya Savaşı’nda Doğu Karadeniz Bölgesi’ni işgal etmeye çalışan Rusların taarruzu devam ederken, ilçemizdeki savunma hatlarında insanüstü çaba gösteren kahraman Akçaabatlılar, ilçemizin tamamıyla işgale uğramasını 90 gün süreyle geciktirdiler.

Tüm bu çabalara rağmen, 20 Nisan’da güzide ilçemiz Akçaabat, Rus işgali altına girmiştir. Bu tarihlerde başlayan “muhacirlik”, bugün hala toplumsal hafızamızda bir travma olarak yerini korumaktadır. Dönmek hayali ile gitmek, yerini yurdunu terk etmek, hayatlarının en uzun iki yılını geçirmek zorunda kalan Akçaabatlılar, yol boyunca açlık ve salgın hastalıklarla mücadele etti, birçoğu yollarda öldü. Yaklaşık 20.000 Akçaabatlı, bu toprakları bir daha göremeden fani hayata gözlerini yumdu. 17 Şubat’ta Akçaabat ve 24 Şubat 1918’de, yaklaşık iki yıllık aradan sonra Trabzon yeniden Osmanlı Devleti’nin egemenliği altına alınmıştı.

Bugün, küresel güçlerin kendine biçtiği rolü oynamak yerine, milli stratejilerini üreten, uygulayan, bulunduğu coğrafyadaki problemlere hakkaniyete uygun çözümler üretmeye çalışan, kendi kaderini tayin eden bir Türkiye Cumhuriyeti var.

Değerli hemsehrilerim;

104 yıl önce huduttan hududa koşarak can verme sırrına erenlerle, tarihin dilinden düşmeyecek bir destan yazan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü; silah arkadaşlarını, tüm şehitlerimizi rahmetle minnetle anıyor, Bütün Türk yurtlarında hainlerle mücadele eden kahraman vatan evlatlarımıza yüce Allahtan güç kuvvet diliyor. Tüm hemşerilerimin bu mutlu gününü büyük bir gururla kutluyorum. “ ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Akçaabat Belediyesi Erkek Halk Oyunları Ekibi, Cumhuriyet Ortaokulu ve Akçaabat Folklor Derneği Kız Halkoyunları Ekibi horon gösterisi sundu. Ardından günün önemine  uygun şiirler okundu.Akçaabat’ın Sesi

Etiketler :
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA