9:52 pm - MİLYONLARCA EMEKLİYE KÖTÜ HABER! ‘Emekli Yılı’ bitti, indirim kaldırıldı
8:31 pm - TRABZON YÜZYILLIK GELENEĞİ KALANDAR GECESİ’Nİ KUTLUYOR
11:01 pm - BÜYÜK GASP! | Amaç, Patronların azami kârının önündeki engelleri kaldırmak
8:33 am - ENAG VERİLERİ ORTAYA ÇIKARDI: Emekli maaşı sadece 3 yılda bakın ne kadar eridi!
9:47 pm - KAMU EMEKÇİLERİ 13 OCAK’A ÇAĞRI YAPIYOR: İnsanca yaşanacak ücret mücadelesinde birleşelim
10:45 am - 2009’DA KULLANIMA GİREN 200 TL’LİK BANKNOT İLE BUGÜNÜN ARASINDA KIYASLAMA: Bir kahve bile zor alınır
9:19 pm - SAĞLIK 20 YILDA ÖZELE TESLİM EDİLDİ
11:24 am - HASTANEYE GİDECEKLER DİKKAT! YASA GEÇTİ: 10 kat daha fazla ödeyeceksiniz
11:03 am - ZAMLAR PEŞ PEŞE GELİYOR! Doğalgazın ardından Tüp fiyatları da zamlandı…
Bilim insanları tarafından erimekte olan buzullar üzerinde yapılan araştırma, binlerce ton antik mikrobun dünyaya yayılabileceğini ortaya koydu.
Küresel ısınmanın ardından erime süreci hızlanan buzulların çözülmesiyle 100 bin tondan fazla antik mikrobun dünyaya yayılabileceği belirtildi. Bilim insanlarına göre, söz konusu mikropların bazıları, hastalık ve salgın tehlikesi doğurabilir.
ERİYEN BUZULLAR ÜZERİNE ARAŞTIRMA
Galler’deki Aberystwyth Üniversitesi’nden bilim insanları, Avrupa ve Kuzey Amerika’daki sekiz buzulun yanı sıra batı Grönland’daki iki bölgenin erimesi nedeniyle ortaya ne kadar mikrobik madde çıkabileceğini araştırdı.
Edilen verilere göre, eğer erime hızı böyle devam ederse, önümüzdeki 80 yıl boyunca Kuzey Yarıküre’den dünya ekosistemine, içinde mikropları da barındıran 0,65 milyon ton mikro organizma salınacak.
YENİ BİR SALGIN BAŞLATABİLİR
Aberystwyth Üniversitesi’nden yazar ve biyolog Dr. Arwyn Edwards yaptığı açıklamada, “Salınan mikropların sayısı buzulların ne kadar hızlı eridiğine ve dolayısıyla gezegeni ne kadar ısıtmaya devam ettiğimize yakından bağlıdır, ancak normal bir ısınmada bile salınan mikropların miktarı çok büyüktür. Bu mikropların bazıları zararlı da olabilir” ifadelerini kullandı.
Aberystwyth Üniversitesi’nden Dr. Tristram Irvine-Fynn, “Eriyen buzul yüzeyleri, ekosistemleri besleyen aktif mikrobik topluluklara ev sahipliği yapmaktadır, ancak bu toplulukları hala yeteri kadar iyi anlamıyoruz” dedi.
Irvine-Fynn sözlerine şöyle devam etti: “Bu konu üzerinde daha çok araştırma yapmamız ve bu mikrobik tehdit hakkında daha çok bilgi edinmemiz gerekiyor.”
İklim değişikliğine bağlı olarak artan küresel sıcaklıklarla birlikte, buzulların çözülmesi ve mikropların yayılması riski de giderek artıyor. Geçen ay yapılan bir araştırma, iklim krizi ve buzulların çözülmesinin yeni virüslerin yayılma riskini artırdığı ve potansiyel olarak yeni bir salgın başlatabileceği sonucuna varmıştı.