5:13 pm - ALIŞVERİŞLERDE KULLANILAN PLASTİK POŞET FİYATI 25 KURUŞTAN 50 KURUŞA YÜKSELDİ
4:03 pm - TRABZON EMEK VE DEMOKRASİ PLATFORMU’NDAN ASGARİ ÜCRET TEPKİSİ
3:20 pm - ÜRETİCİLERİN TARIMSAL DESTEKTEN YARARLANMAK İÇİN ZAMAN DARALIYOR! Kayıt için son gün 31 Aralık .
11:48 am - TÜRK BÖBREK VAKFI BAŞKANI ‘PESTİSİT’ KABUSUNU ANLATTI: Toplumdaki 3 grup tehlike altında!
8:34 am - YOKSUL KESESİNDEN ŞATAFATA MİLYARLAR
7:48 am - ANKARA’DA EMEKÇİLERİN BÜYÜK MİTİNG HEYECANI | 160’tan fazla kurum çağrı yaptı
6:05 pm - ELEKTRİĞE YÜZDE 140 ZAM YOLDA: ‘AK Parti zam yapmanın yolunu açtı’
3:33 pm - AİLE HEKİMLERİNDE YENİ DÖNEM! Tetkikleri doğrudan talep edebilecekler
11:06 am - MİLYONLARIN UMUDU YİNE KIRILDI | Halk piyasa fiyatlarına ezdirildi
6:48 pm - MİLYONLARCA EMEKÇİYE HAKARET: Asgari ücret neye yeter?
Zamlar her dakika soframızdan bir lokmayı daha götürüyor.
7,5 liraya çıkacağının açıklanması üzerine gözler ekmeğe çevrildi. Asgari ücretle geçen yıl 1412 ekmek alınabiliyorken yeni zamla bu sayı 733’e inecek.
Enflasyon her dakika yoksul sofrasını küçültüyor. Yurttaşın gözü kulağı, asgari ücret, memur ya da emekliye yapılacak zamdan önce temel gıda ürünlerinin fiyatlarında. Toplumun büyük kesimi gıdadan kesmek zorunda kalıyor.
Peynir, zeytin, un ve şekere ulaşmak güçken Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar’ın öncek gün yaptığı “Aralık ayı gelmeden ekmek 7,5 liraya çıkacak” açıklaması endişeleri artırdı. Şayet bu gerçekleşirse yoksulun sofrasından bir yılda yok olan ekmek sayısı iki katına çıkacak.
Hesap aslında gayet net. Geçen yıl bu dönemde 2.825 lira olan asgari ücretle 1412 ekmek alınabiliyordu. Şu an asgari ücret 5.500 lira. Ekmek ise 5 liradan satılıyor. Bu durumda bir asgari ücretle 1.100 ekmek alınabiliyor. Fiyat 7,5 liraya çıkarsa asgari ücretle sadece 733 ekmek alınabilecek. Bu zamla asgari ücretlinin sofrasından bir ayda 377 ekmek eksilecek.
TEK NEDEN BUĞDAY DEĞİL
Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, devletin 7.450 liradan aldığı buğdayı sanayicilere, fırınlara ton başına 4.500 liradan zararına satıldığını söyledi. Yıldırım, ekmekte un maliyetinin yüzde 30 civarında olduğunu belirtti.
Ekmek maliyetini artıran tek kalemin un olmadığını vurgulayan Yıldırım,”Maliyetteki artış tek başına buğday ve un değil.
Enerji, kiralar, işçilik maliyetleri ve maya fiyatları çok arttı. Ekmek zammı daha çok diğer girdilerden kaynaklanıyor. Bunun önüne geçilmezse ekmek zammının kaçınılmaz olacak.
” Maya fiyatlarındaki artış üzerinden örnek veren Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Maya üreten firmaya sorsak onlar da giderlerimiz çok arttı diyecek.
Ancak devletin kontrol edebileceği ve destek verebileceği kalemler var. Un da yaptığı desteği enerjide de yapabilir. Doğalgaz, fırınlara sanayi yerine konut tarifesiyle verilebilir. Fırıncılara kira desteği sunulabilir.
İşçilikle ilgili bazı muafiyetler sağlanabilir. Böylece ekmek zammı ertelenebilir. Zaten şu an hükümetin yaptığı da bu. Ekmeğe zam gelmemesi için buğdayı pahalıya alıp ucuza veriyor. Ama bu sürdürebilir bir şey değil.”