9:05 pm - EKMEĞE FAHİŞ ZAM GELİYOR! Trabzon’da Durum Ne?
8:31 pm - EKONOMİK KRİZİN ACI TABLOSU: Pazarlar bomboş, esnaf mutsuz, yurttaşlar çürük domates alıyor!
8:22 pm - ELEKTRİĞE GİZLİ ZAM RESMİ GAZETE’DE: Faturalara ‘Şimşek’ çarptı
12:08 pm - PROF. DR. GÜRDAL YILMAZ’DAN VİRÜS AÇIKLAMASI! “Hastalıkları tetikliyor”
6:37 pm - BES-AR: Açlık sınırı 29.000’i, yoksulluk sınırı 78.000 ‘i aştı
10:26 am - RİZE’DE 4,7 ŞİDDETİNDE DEPREM
10:13 am - SOSYAL YARDIMLA YOKSULLUĞA YAMA
2:56 pm - BARINMA, ISINMA, EĞİTİM, SAĞLIK: Anayasal haklar yardıma endeksli
Öğrenci velileri uzun süredir okullarda ‘ücretsiz yemek’ talebini dile getiriyor. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bu talebe karşı kulaklarını tıkıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan okul dönemi beslenme kılavuzu ise iktidarın gerçeklerden uzaklaştığını bir kez daha gösterdi.
Bakanlık tarafından yapılan öneride çocukların sabah kahvaltısında peynir, yumurta ve ekmeği atlamaması gerektiği ve okulda öğle yemeğinde ekmek arası köfte, tavuk, peynir tüketmesi istenirken gerçekler bu isteklerin karşılanamayacağı durumda.
Sağlık Bakanlığı’nın çocukların tüketmesini istediği ürünlerin tamamı ise ortalama 2.433 TL’ye satın alınabiliyor.
İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA) verilerine göre Ekim 2023’ten bu yana okul çağındaki çocukların en az dörtte birinin okula aç gittiği tahmin ediliyor.
Bakanlık çocukların her ne kadar et, tavuk ve balık gibi et ürünleri tüketmesini “tavsiye” etse de Çocuğun İyi Olma Hali İstanbul Araştırması’na göre en yoksul ailelerde haftada en az iki kere et yiyebilen çocukların oranı yüzde 13, aynı sıklıkta balık yiyebilenlerin oranı ise yüzde 2.
Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı’nın (PISA) Aralık 2023’te açıkladığı 2022 yılı raporu, ülkede her 5 çocuktan birinin parası olmadığı için haftada en az bir kez yemek yiyemediğini ortaya koydu.
Okul öncesi eğitimde ücretsiz okul yemeği uygulamasının MEB tarafından 6 Şubat depremlerinin ardından “kısıtlamalar” nedeniyle kaldırılması ise durumu daha da derinleştirmiş durumda.
PISA’nın “Son bir ayda yiyecek alacak paranız olmadığı için kaç kere yemek yiyemediniz?” sorusuna, 15 yaşındaki öğrencilerin yüzde 10,8’i haftada 1, yüzde 4,8’i haftada 2 veya 3, yüzde 1,8’i haftada 4 veya 5, yüzde 1,9’u ise her gün ya da neredeyse her gün yanıtını verdi.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) verilerine göre ise Türkiye, üye 38 ülke ile karşılaştırıldığında yüzde 19,2 ile yiyecek parası olmadığı için son 30 günde haftada en az bir kez yemek yiyemeyen öğrenci oranının en yüksek olduğu ülke.
Türk-İş’in dün açıkladığı Ağustos 2024 açlık ve yoksulluk sınırı verileri ise Saray’ın ‘gerçeklerinin’, toplumun gerçeğinden ne denli uzak olduğunu kanıtlayacak nitelikte.
Söz konusu verilere göre açlık sınırı bu ay itibarıyla 19.217 TL olurken yoksulluk sınırı ise 62.772 TL’ye ulaştı.
İktidar, açlık sınırının altında kalan 17.000 TL asgari ücret dayatmasını sürdürürken Sağlık Bakanlığı’nın beslenme kılavuzunda ‘tavsiye’ edilen ürünler ve fiyatları ortalama şu şekilde:
Sağlık Bakanlığı’nın okul çağındaki çocukların tüketmesi için belirlediği besinlerin fiyatları şu şekilde:
İstanbul Okul Yemeği Koalisyonu, çocukların yetersiz beslenmesinin yaratacağı sorunları şu şekilde sıralamıştı:
1- Boy kısalığı
2- Zayıflık
3- Zayıf bağışıklık sistemi
4- Öğrenme güçlükleri
5- Konsantrasyon eksiklikleri
6- Bilişsel gelişimde gerilik
7- Demir eksikliği anemisi
8- Enerji eksikliği
9- Davranışsal sorunlar
10-Kas dokusu kaybı
Yarın kullar 2024-2025 eğitim ve öğretim yılına başlıyor.
Velilerin, “Bir öğün ücretsiz yemek” taleplerini karşılamayan Milli Eğitim Bakanlığı, “Sağlıklı Beslenme İçin Uygun Beslenme Çantası” mesajlı film çekti. Kamu spotu da olan filmdeki ürünler, “Asgari ücretli bu çantayı nasıl doldursun?” sorusuna yol açtı.
Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) 2022 verilerine göre, Türkiye’deki her 5 öğrenciden biri haftada en az 1 kere parası olmadığı için okulda yemek yiyemiyor.
Milli Eğitim Bakanlığı ise öğrencilerin ve velilerin, “1 öğün ücretsiz yemek” talebine kulak tıkıyor.
Bakanlığın, 2024-2028 dönemine yönelik yol haritası niteliğindeki Stratejik Planı’nda da, öğrencilerin ve velilerin ücretsiz yemek talebine değinilmiyor.
Velilerden ve öğrencilerden esirgenen kaynak vakıf ve dernekler için kullanılıyor.
“Öğrencilere ücretsiz yemek, servis ve yeni okul inşaatı gibi uygulamalar kaynak yetersizliğine takılırken Maarif Vakfı’nın MEB bütçesinden 2019 yılı itibarıyla aldığı payın, 2024 yılının sonunda 11,6 milyar TL’ye ulaşması bekleniyor.
VELİLERE MESAJ
Türkiye’de milyonlarca öğrenci, “Beslenme çantalarına bir şey koyamıyoruz” diye isyan ederken Milli Eğitim Bakanlığı’nın, “Çocukların sağlıklı beslenmeyi alışkanlık edinmesi” amacıyla çektiği film, velilerin ve öğrencilerin talebine kayıtsızlığı ortaya koyuyor.
Filmde velilere, “Sağlıklı beslenmenin çocuklar tarafından alışkanlık edinilmesi için uygun beslenme çantası hazırlayın” mesajı veriliyor.
RTÜK’ün kamu spotu olarak onayladığı kısa filmin ilk sahnesinde bir öğrenci beslenme çantasından cips, bisküvi ve çikolata çıkarıyor.
Öğrencinin yaşıtlarına göre kilolu olduğu görülüyor. İkinci sahnede ise öğrencinin yanındaki diğer öğrenciler beslenme çantalarından muz ve elma gibi meyvelerin çıkarttığı kaydediliyor.
Kamu spotu olarak televizyonlarda yayınlanacak filmin sonunda ise dış ses, “Sağlıklı beslenmenin çocuklarınız tarafından alışkanlık haline gelmesi için uygun beslenme çantası hazırlayın” diyor.Evrensel/Gün