11:17 am - CUMHURİYET’İN 101. KURULUŞ YIL DÖNÜMÜ KUTLU OLSUN | Cumhuriyete ve bugüne uzanan kısa süreç
6:24 pm - İSTANBUL KALAMIŞ’TA ‘MUHTEŞEM’ DÜĞÜN! Furkan Emre AYDIN ve Buse Tuğçe TEMUCİN dünya evine girdiler
10:25 pm - ELEKTRİĞE GİZLİ ZAM: “200 TL’lik fatura 500 TL civarına çıkacak”
8:45 pm - KARADENİZ DİRENİŞ MİTİNGİNDE BULUŞTU: “Bu toprakları haramilere teslim etmeyeceğiz”
7:49 pm - VEFAT VE BAŞSAĞLIĞI
9:02 am - İLACA ZAM GELDİ! İlaç fiyatlandırmasındaki Euro kuru yüzde 23,5 oranında artırıldı
7:36 pm - SAĞLIKTA ‘İLAÇ KRİZİ’ DERİNLEŞİYOR: 30.000 eczaneden hükümete çağrı
7:29 pm - DÜĞÜNÜMÜZ VAR
Yüz yüze eğitime üç gün kaldı ancak ilkokullar ile 8 ve 12’nci sınıflarda görev yapan 700 bine yakın öğretmen, hâlâ aşılama programına alınmayı bekliyor. Çok sayıda öğretmen e-Nabız’da, “Aşılamada öncelikli grupta değilsiniz” uyarısı ile karşılaşırken CHP’li Lale Karabıyık, “Planlamada çok geç kalındı” dedi.
1 Mart’ta yüz yüze eğitime başlayacak öğretmenlerin aşılama programı önceki gün başladı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yüz yüze eğitime giren öğretmenler öncelikli olmak üzere, hazırlanan listelerin Sağlık Bakanlığı’na iletildiğini duyurdu. Öğretmenlerin aşılama programının Sağlık Bakanlığı’nca düzenlendiği bildirilirken Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Öğretmenlerimiz, tüm vatandaşlarımız gibi kendilerine nasıl sıra geldiğini e-Nabız’dan öğrenebilirler” dedi.
MEB’in örgün eğitim istatistiklerine göre, ilkokullarda 309 bin 247, liselerde ise 380 bin 631 öğretmen görev yapıyor. Yüz yüze eğitimin başlama tarihi olarak belirlenen 1 Mart 2021’e üç gün kala, toplam sayısı 689 bin 878 olan ilkokul ve lise öğretmenlerinden aşılanacakların sayısı belirsizliğini koruyor. 1 Mart’ta ders başı yapacak öğretmenlerin tamamının aşılanması için günde ortalama 200 bin öğretmenin aşılanması gerekiyor.
ÇOK SAYIDA ÖĞRETMEN ÖNCELİKLİ DEĞİL
Yüz yüze eğitime başlayacak öğretmenlerin büyük bölümü, e-Nabız sistemine girdiklerinde, “Covid-19 pandemik aşılaması için belirlenen öncelikli grupta değilsiniz” uyarısıyla karşılaştı. Gün içinde birçok kez sistemi kontrol eden öğretmenler, öncelik durumlarının değişmediğini gördü. E-Nabız bilgilerine göre öncelik sırasında olmayan öğretmenler arasında 1 Mart’ta okullara gidecek öğretmenlerin de bulunduğu öğrenildi.
PLANLAMA İÇİN GEÇ KALINDI
CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, öğretmenlerin aşılama programı için geç kalındığının altını çizdi. Öğretmenlerin, doğru bir planlama ile okulların açılma tarihinden bir ya da iki ay önce aşılama programına alınması gerektiğini belirten Karabıyık, “Ne yazık ki geç kalındı. Bu da öğretmenleri, öğrencileri ve velileri riske sokuyor” dedi.
Köy okulunda görev yapan ve halen aşılanmayan çok sayıda öğretmen olduğuna dikkati çeken Karabıyık, “Köylerde lojman olmadığı için özel aracı olmayan köy öğretmenleri, toplu taşıma araçlarını kullanarak okullarına gidiyor ve risk altındalar” diye konuştu.
***
Sorumluluk veliye yıkıldı: Salgın hastalık riski tarafıma ait
Velilerin, “Çocuğumu okula göndersem mi?” kararsızlığı sürerken Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), tüm sorumluluğu veliye bıraktı. Velilerin doldurması istenen, ‘Çocuğunu okula gönderme/göndermeme’ dilekçesine, “Salgın hastalık vb. riskleri ile bu nedenlerden dolayı kendisine yapılabilecek tıbbi müdahalelerin sonuçları ve sorumluluğu tarafıma ait olup, bu sorumluluğu kabul edeceğimi taahhüt ederim” ifadeleri eklendi.
Çocuğunu okula gönderecek velilerin işaretlemesi istenilen bölümde, şunlar kaydedildi:
“Çocuğumun ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı, ishal şikâyeti olması durumu ile aile içerisinde solunum yolu şikâyetleri gelişen veya solunum yolu enfeksiyonu hikâyesi ile hastane yatışı yapılan kişi varlığında ya da COVİD-19 tanısı alan kişi bulunması durumunda çocuğumu okula getirmemem ve bu durumu okula bildirmem gerektiği konusunda bilgilendirildim.
Yukarıda belirtilen durumlarda çocuğumu okula getirmeyeceğimi ve getirmeme sebebimi okul yönetimine bildirmeyi, ayrıca, çocuğumun okulda karşılaşabileceği kaza, salgın hastalık vb. riskleri ile bu nedenlerden dolayı kendisine yapılabilecek tıbbi müdahalelerin sonuçları ve sorumluluğu tarafıma ait olup, bu sorumluluğu kabul edeceğimi taahhüt ederim.”
***
EĞİTİM SEN’DEN AŞI TEPKİSİ
Eğitim Sen, birçok kentte açıklama yaptı, eğitim emekçilerinin de bir an önce aşılanması gerektiğine dikkat çekti.
► Eğitim Sen Ankara Şubeleri, Eğitim Sen 5 No’lu şubesi önünde açıklama yaptı. Açıklamada konuşan Eğitim Sen 3 No’lu Şube Başkanı Cemal Erdoğan, salgınla birlikte yaşanmakta olan krizin derinleşmesi ile emekçi ve yoksul çocukların eğitimden kopmasına neden olduğunu belirtti. Erdoğan, uzaktan eğitime 6 milyon öğrencinin ulaşamadığını dile getirdi.
► Eğitim-Sen İstanbul Şubeleri, İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi. Eğitim Sen 9 No’lu Şube Başkanı Hüseyin Özev, “Yükseköğretimde uygulamalı bölümlerin yüz yüze eğitime başlayacak olması, ayrıca okulların kademeli biçimde açılması, etkileyeceği ekonomik ve sosyal alanlarla birlikte büyük bir nüfus hareketliliğine yol açacak” dedi.
► İzmir’de Eğitim Sen İzmir Şubeleri adına açıklama yapan Eğitim Sen İzmir 6 No’lu Şube Başkanı Bülent Karakaş, şu ifadelerde bulundu: “Eğitim kurumlarının tamamında görev yapan, taşeron işçilere, servis, kantin, yemekhane vb. alanlarda çalışanların aşı programına dahil edilmesini, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası olarak talep ediyoruz” diye konuştuBirgün