6:37 pm - BES-AR: Açlık sınırı 29.000’i, yoksulluk sınırı 78.000 ‘i aştı
10:26 am - RİZE’DE 4,7 ŞİDDETİNDE DEPREM
10:13 am - SOSYAL YARDIMLA YOKSULLUĞA YAMA
2:56 pm - BARINMA, ISINMA, EĞİTİM, SAĞLIK: Anayasal haklar yardıma endeksli
9:19 pm - ANMA!
9:41 am - HALKI YOKSUL BIRAKIP TERBİYE ETMEK İSTİYORLAR
10:31 pm - YOKSULLUK SINIRI MI, ENFLASYON ALTI ZAM MI? .
8:07 pm - İŞSİZLİK GİZLENİYOR MU? İnsanlar iş ekmek arama peşinde sürünürken…
6:58 pm - VEFAT VE BAŞSAĞLIĞI
8:11 am - SONSUZ SAYGI VE MİNNETLE: Cumhuriyet’in kurucusu Atatürk tüm yurtta anılıyor
Fındık toplama işçiliğinin 500-700 TL konuşulduğu, fındık budama işçiliğinin 1000 TL olduğu, fındık ot biçme işinin 1200 TL olduğu, 1 ton yüzde 26’lık azotlu gübrenin 10.000 TL olduğu, mazotun 37 TL olduğu 1 litre zirai ilacı 350 TL olduğu ortamda bu maliyetler ile birlikte enflasyon ve çiftçinin refah payı ile birlikte fındık fiyatı 2023 yılı için 50 randıman 120 TL’ye yükseltilmelidir. Fındığın taban fiyatı beklentilerimizi karşılamamıştır.
Trabzon İli Fındık Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Albayrak fındıkla ilgili sıkıntıları dile getirdi.
Trabzon Gazeteciler Cemiyetinde düzenlenen basın toplantısına Trabzon İli Fındık Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Albayrak, Başkan Yardımcısı Suat Bayraktar, CHP Ortahisar İlçe Başkanı Fatih Suat Oyman, ve üyeler katıldı.
TRABZON’UN SAHİBİ YOK!
Trabzon İli Fındık Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Albayrak, “Yaşadığımız bu süreç ne yazık ki çok acı, her yıl aynı durumu yaşıyoruz.
TMO elindeki fındığı hasat öncesi piyasaya veriyor. TMO keyfine göre hareket ediyor. Açıklanan fındık fiyatı bizler için çok yetersizdir, çiftçinin maliyetini dahi karşılayamayacak durumdadır. Çağrımız bu tablonun en kısa zamanda revize edilmesidir. Demek ki Trabzon’un sahibi yok” dedi.
FINDIK FINDIK BİZİM HER ŞEYİMİZ!
Derneğin Başkan Yardımcısı Suat Bayraktar, ”Biz bu dağları bekliyorsak fındık ve çay için bekliyoruz ülkem adına çok üzülüyorum. Eğer bu şartlarda fındığımızı satarsak ancak 70 civarında satarız.
En çok döviz getiren ürün fındık olurken buna tüm Trabzon halkı sahip çıkmalı. Yol yaptık, tünel yaptık ama üretime bir türlü geçemedik. Fındık bizim her şeyimiz, biz buna tüm Trabzon olarak sahip çıkalım. Şuan çalışan işçilerin çoğu Afganlı, ben çok üzülüyorum” ifadelerini kullandı.
TABAN FİYAT EN AZ 120 TL OLMALIYDI!
Fındık için açıklanan fiyatın revize edilmesi gerektiğini ifade eden Fındık Üreticiler Birliği Sekreteri Tufan Biçici,”Fındık sektörü yabancılaştı, Ulusal Fındık Konseyi nerede? Açıklanan fiyat, üreticiyi üzmüş, tekelleri sevindirmiştir.
Taban fiyat en az 120 TL olmalıydı. Sayın Cumhurbaşkanımızın yanıltıldığına inanıyoruz. Her yıl aynı oyun, aynı düzen, rekolte yüksekmiş, randıman düşükmüş, çiftçiyi, köylüyü soy, soyabildiğin kadar. Fındıkta tekelleşme ve vahşi bir düzen.
Varsayın Cumhurbaşkanımıza, Tarım Orman Bakanımıza, Trabzon milletvekillerimize, fındık bölgesi milletvekillerine çağrımızdır. Açıklanan taban fiyat revize edilmelidir. Fındık taban fiyatı 50 randıman 120 TL olmalıdır.
Bu basın açıklamamıza destek veren Trabzon Muhtarlar Federasyonu, Trabzon Ortahisar Muhtarlar Derneği, Trabzon Ziraat Teknikerleri Derneği, Trabzon Ziraat Mühendisleri Odası, sivil toplum örgütleri, yönetici ve üyelerine şahsım tüm çiftçilerimiz ve Trabzon Fındık Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği üyeleri adına teşekkür ederim” dedi.
GERÇEK REKOLTE HARMANDA BELLİ OLUR!
Rekolte tespitinin harmanda yapılması gerektiğini söyleyen Biçici,” Biz çiftçilerin kullandığı tarımsal girdilerin ortalama maliyeti zirai ilaç, gübre İşçilik nakliye, alet, ekipman, akaryakıt vb. Yüzde 300 oranında artmıştır.
Tarım orman bakanlığımızdan halen daha bizleri ve toplumu tatmin edecek, inandıracak bir rekolte açıklaması olmamışken, fındık fiyatı açıklanmıştır. 800- 850.000 ton rekolteden bahsediyorlar, bu miktarda bir ürün asla ve asla yoktur. Biz çiftçilerin dediği gibi gerçek rekolte harmanda belli olur.
Fındık baronlarının, fındık fiyatını düşük tutmak için hayali rekolte açıklamalarına hayır, yalandır deriz. Rekolte tespiti harmanda yapılsın, yalan, talan ortadan kalksın.
Sesimizi kimseye duyuramadık. Dünya da fındık alanlarının ve üretiminin yüzde 70-75’ine sahip ülkemiz dünya fındık piyasasını, fiyatlarını kontrol edemiyor” ifadelerini kullandı.
ÇİFTÇİLER, TÜCCAR İLE BAŞ BAŞA BIRAKILMASIN!
Günlük alım kotasının arttırılması gerektiğini ifade eden Biçici,” Fındık piyasasını çekip çeviren ithalat ve ihracatını yapan Ferrero, Singapurlu firmaca satın alınan Progıda ve yine yurtdışı ortaklı Stelliferianın sahip olduğu Balsu gıdadır.
Yani yerli işbirlikçiler uluslar arası tekel şirketleri 80100 milyar dolarlık fındık piyasasından ülkemize ancak ve ancak 2,5 milyar dolar ihracat geliri bırakıyor.
500 bin fındık üretici aileleri ile birlikte 2 milyon çiftçi yıllardır yoksullukla boğuşup geçim sıkıntısı içindeyken, fındık piyasasında bir avuç yerli işbirlikçi kırıcı, tüccar, fabrikatör ile uluslar arası tekel firmalar karlarına kar katıyor.
Fındık üreticisine verilen, dekar başı doğrudan gelir desteği 170 TL, mazot desteği 83 TL’nin bir değeri kalmamış, pul olmuş durumdadır. Tarım bakanımıza sesleniyoruz alana değil, verim ve kaliteye destek verin, çiftçi fındığına gübre atsın, ilaç atsın, bakım yapsın, verimli ve kaliteli ürün elde etsin.
TMO fazla sayıda alım yerinde erkenden piyasaya girsin, günlük alım kotası arttırılsın. Çiftçileri, tüccar ile baş başa bırakmasın. Yeni Tarım Bakanımızdan bunu bekliyoruz” açıklamasında bulundu.
FINDIĞIN KABUĞUNU ELİMİZDEN BEDELSİZ ALIYORLAR!
Avrupa’da destekler ile çok daha fazla gelir elde ettiğini söyleyen Biçici, “Giresun kalite 50 randıman fındığı 84 TL, lavant kalite fındığı ise 82,5 TL olarak açıklamıştır. 75 – 80 – 85 TL rakamları söyleyenler, konuşanlar çiftçi köylü düşmanıdır.
Fındık toplama işçiliğinin 500-700 TL konuşulduğu, fındık budama işçiliğinin 1000 TL olduğu, fındık ot biçme işinin 1200 TL olduğu, 1 ton yüzde 26’lık azotlu gübrenin 10.000 TL olduğu, mazotun 37 TL olduğu 1 litre zirai ilacı 350 TL olduğu ortamda bu maliyetler ile birlikte enflasyon ve çiftçinin refah payı ile birlikte fındık fiyatı 2023 yılı için 50 randıman 120 TL’ye yükseltilmelidir. Fındığın taban fiyatı beklentilerimizi karşılamamıştır.
1 kilo kabuklu fındık 9,99 avro, yani 300 TL, Avrupa birliği ülkeleri çiftçilerine yüzde 40-50 arasında üretimde destek veriyor. Fındığın kabuğunu elimizden bedelsiz alıyorlar, Yakacak olarak kullananlara ateş pahasına satıyorlar. Üreticinin yaşam alın teri verilmelidir” dedi.TAKA