9:05 pm - EKMEĞE FAHİŞ ZAM GELİYOR! Trabzon’da Durum Ne?
8:31 pm - EKONOMİK KRİZİN ACI TABLOSU: Pazarlar bomboş, esnaf mutsuz, yurttaşlar çürük domates alıyor!
8:22 pm - ELEKTRİĞE GİZLİ ZAM RESMİ GAZETE’DE: Faturalara ‘Şimşek’ çarptı
12:08 pm - PROF. DR. GÜRDAL YILMAZ’DAN VİRÜS AÇIKLAMASI! “Hastalıkları tetikliyor”
6:37 pm - BES-AR: Açlık sınırı 29.000’i, yoksulluk sınırı 78.000 ‘i aştı
10:26 am - RİZE’DE 4,7 ŞİDDETİNDE DEPREM
10:13 am - SOSYAL YARDIMLA YOKSULLUĞA YAMA
2:56 pm - BARINMA, ISINMA, EĞİTİM, SAĞLIK: Anayasal haklar yardıma endeksli
Trabzon’da fındık üreticilerini tehdit eden Kahverengi Kokarca zararlısına karşı alarm verildi.
Fındık hasat dönemi sona erdikten sonra, bu istilacı böceğe karşı yürütülen kapsamlı mücadele çalışmaları yoğunlaştırılarak devam ediyor.
Türkiye’de ilk kez 2017 yılında, Trabzon’da ise 2018 yılında tespit edilen bu zararlı, fındık başta olmak üzere birçok tarımsal ürüne ciddi zararlar vermeye devam ediyor.
Kahverengi Kokarca, özellikle fındık bahçelerinde büyük kayıplara neden olan istilacı bir böcek türüdür.
Bu zararlı, hem nimf hem de ergin dönemlerinde bitki özsuyunu emerek fındık meyvesine zarar verir. Bu durum, fındıkta ciddi ürün kayıplarına ve kalite düşüşlerine yol açar.
Eğer zararlı kontrol altına alınmazsa, fındık üretiminde uzun vadede ciddi ekonomik kayıplar yaşanması kaçınılmaz hale gelir.
Mücadele Çalışmaları Süratle Devam Ediyor Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, fındık hasadının ardından Kahverengi Kokarca’ya karşı başlatılan kimyasal mücadeleye hız kesmeden devam ediyor.
Özellikle sonbahar döneminde hava sıcaklıklarının 16°C’nin altına düşmesiyle birlikte zararlının kışlamak için korunaklı alanlara çekildiği biliniyor. Bu dönemde yapılan müdahaleler, kışlaklarda gerçekleştirilecek mekanik ve kimyasal mücadeleleri kolaylaştırıyor.
Demonstrasyon Çalışmaları Başarıyla Tamamlandı Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan’ın önderliğinde Sürmene ilçesindeki fındık bahçelerinde yapılan demonstrasyon çalışmaları da başarılı sonuçlar verdi.
Kaplan, bu çalışmaların zararlının popülasyonunu azaltmak ve bir sonraki yılın fındık üretimine olumlu katkılar sağlamak amacıyla son derece önemli olduğunu belirtti.
Biyolojik, mekanik, kimyasal ve biyoteknik (feromon tuzakları) mücadele yöntemlerinin entegre bir şekilde uygulanarak zararlıyla mücadelenin kesintisiz devam edeceği açıklandı.
Fındık Üreticileri Dikkatli Olmalı Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, fındık üreticilerini zararlının yayılımını engellemek ve ekonomik kayıpları en aza indirmek konusunda uyardı.
UYARI DEĞİL, SORUMLU VE ETKİN MÜCADELEDE EKONOMİK GİDERLERİ ÜSLENMELİ
Üreticilere yönelik bilgilendirme ve uyarıların devam ettiği bu süreçte, zararlıyla etkin mücadele için üreticilerin dikkatli olmaları ve ilgili kurumlarla iş birliği yapmaları gerektiği vurgulandı.
Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, üreticilerle birlikte hareket ederek zararlının etkilerini en aza indirmek için gerekli tüm çalışmaları sürdüreceklerini belirtti.
Ancak, Fındık milli bir ürünümüz olduğu ve ekonomiye büyük katkı sağladığı için Tarım ve Orman Bakanlığının bu istilacı zararlıya karşı mücadeleye bizzat el koymalı, üreticilerin hem kimyasal mücadelede hem yeterli bilgiye sahip ve mücadelede yetkin olmadıkları için uyarı değil, BU İSTİLACI kokarca ile etkin mücadelede sorumlu olarak ekonomik giderleri de üslenmeli ve mücadeleyi yürütmelidir.