5:16 pm - BİRLEŞİK KAMU-İŞ KASIM AYI VERİLERİNİ AÇIKLADI: Açlık sınırı 22.565 lira oldu
10:48 am - GÜNLÜK 19 LİRAYA YOKSULLUK YARDIMI
10:38 am - ÜCRETLER ASGARİ, YOKSULLUK SÜREKLİ | “Belki kimsenin ölmediği ama ölüm gibi bir yaşam”
11:08 am - BİR GERİ 2 İLERİ, YİNE ZAM GELDİ: Motorinin litresi 45 lirayı aştı!
10:31 am - METEOROLOJİ’DEN UYARI | Trabzon ve Doğu Karadeniz’de sağanak yağış ve kar uyarısı
Et ve süt üreticisi zor zamanlardan geçiyor. Artan maliyetler nedeniyle üretimden vazgeçen çiftçi hayvanlarını kesime yolluyor. Sektör temsilcileri önümüzdeki yıl et ve süt ürünlerine erişim zorlaşacağı konusunda uyarıyor.
Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD), “Artan maliyetlere katlanacak gücümüz kalmadı. İnek kesimleri devam ederse yaz aylarında süt arzında düşüş ve turizmden gelen talep sebebiyle tüketiciler et ve süt bulmakta zorlanacaklar” açıklamasını yaptı. TÜSEDAD açıklamasında 8 Aralık tarihinden itibaren üretici süt fiyatının 4,70 TL/litre olarak belirlendiği ve maliyet hesapları yapılırken ekim sonu maliyetleri temel alındığı hatırlatıldı: “1 Kasım tarihinden bugüne yem maliyetleri yüzde 53 arttı. Bir litre sütü 5,5 TL’nin üzerinde mal edip 4,70 TL’ye satmak sürdürülebilir değil. Acil önlem alınması için çağrı yapıyoruz.”
YEM 2 HAFTADA YÜZDE 24 ZAMLANDI
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da süt fiyatı konusunda açıklama yaptı. Bayraktar, üreticiden tüketiciye süt ve süt ürünleri süreçlerini ve maliyetlerde yaşanan anormal yükselmeleri detaylı bir şekilde öğrenmeden süt konusunda analiz yapabilmenin mümkün olmadığını vurguladı.
Çiğ süt fiyatı, Temmuz-Aralık 2021 tarihleri arasında brüt 3 lira 20 kuruş olarak belirlendi. Aynı dönemde yem fiyatları yüzde 48 oranında arttı.
Süt üreticilerinin maliyetlerinin yüzde 60-65’ini yem oluşturuyor. Çiğ süte yapılan ve bazı çevreler tarafından ‘fahiş’ olarak nitelenen yüzde 47’lik zam, daha hayata bile geçmeden yani son 2 haftada süt yemi fiyatlarına yüzde 24,4 oranında zam yapıldı. Bu zamla birlikte ocak ayından beri yani yaklaşık bir yılda yapılan zam yüzde 93,4’e kadar yükseldi.
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, “Bir yerlerde fahiş fiyat artışı arıyorsak önce sanayicilere ve marketlere bakmamız lazım. Bu artışlara kim dur diyecek, üretici ve tüketicilerin zarar görmesine nasıl engel olacağız? Asıl buna kafa yormamız lazım” ifadelerini kullandı.
2022 yılında et ve süt fiyatlarında çok daha fazla artış yaşanacağına dikkat çeken Bayraktar, “İthalatında daha pahalı olduğu düşünüldüğünde tüketicilerimizin et ve süt ürünlerine kolayca ulaşması mümkün olmayacaktır. Üretimi desteklemezsek zor günler yaşayacağız. Bu sektörde stokçuluk artacaktır” dedi.
“2008 yılında da benzer sorunları yaşadık ve ülke olarak canlı hayvan ve et ithalatına 9,2 milyar dolar harcadık” hatırlatması yapan Bayraktar, “Bugün gelinen noktada bu ürünlere o dönemdeki kadar kolayca ulaşamayacağımız aşikardır. Çünkü döviz kuru sürekli artıyor, ülkeler arz güvencesini sağlamak için stoklayıcı bir politika izliyor. Neticede cebimde param var dediğimizde bile o ürünü alamayabiliriz” dedi.
BİR AYDA ZAM BOMBARDIMANI
TZOB’un üç market verileri üzerinden yaptığı hesaplamaya göre süt ve süt ürünlerinin zam oranları* 25 Kasım-16 Aralık.