6:37 pm - BES-AR: Açlık sınırı 29.000’i, yoksulluk sınırı 78.000 ‘i aştı
10:26 am - RİZE’DE 4,7 ŞİDDETİNDE DEPREM
10:13 am - SOSYAL YARDIMLA YOKSULLUĞA YAMA
2:56 pm - BARINMA, ISINMA, EĞİTİM, SAĞLIK: Anayasal haklar yardıma endeksli
9:19 pm - ANMA!
9:41 am - HALKI YOKSUL BIRAKIP TERBİYE ETMEK İSTİYORLAR
10:31 pm - YOKSULLUK SINIRI MI, ENFLASYON ALTI ZAM MI? .
8:07 pm - İŞSİZLİK GİZLENİYOR MU? İnsanlar iş ekmek arama peşinde sürünürken…
6:58 pm - VEFAT VE BAŞSAĞLIĞI
8:11 am - SONSUZ SAYGI VE MİNNETLE: Cumhuriyet’in kurucusu Atatürk tüm yurtta anılıyor
Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre, beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılacak Türk Lirası cinsinden 1 Euro değeri Temmuz ayında yüzde 30,5 oranında artırılarak 14,0387 TL olarak belirlendi.
Konuyla ilgili ‘Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı’ Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Yayımlanan karara göre; beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılacak Türk Lirası cinsinden 1 Euro değeri Temmuz ayında yüzde 30,5 oranında artırılarak 14,0387 TL olarak belirlendi. Artışla fiyat korumalı ürünlerde barem değeri 48.41 TL oldu. Diğer ürünlerde ise 25,30 TL oldu.
Kararla dönemsel Euro değeri güncellemesinde, geçici 7’nci madde kapsamında uygulanan 4 TL’ye kadar olan artışlar dikkate alınmayacak. Güncelleme sonrasında uygulanacak olan 4 TL’ye kadar olan artışlar, TL değerinde değişiklik yapılmadan ürünlerin depocuya satış fiyatları üzerine eklenecek.
Söz konusu karar, 24 Temmuz’da yürürlüğe girecek.
*
ECZANELERDE İLAÇ BULUNMUYOR
İlaç fiyatına yönelik zam beklentisi ve ilaç tekellerinin ilaç satış kurunu yükseltmek için uyguladığı basınç nedeniyle eczanelerde yine ilaç bulunmuyor.
Bir süredir devam etmekte olan ilaç krizi, yükselmeye devam eden döviz kuru ile artış gösterdi.
Eczaneler ilaç temininde büyük sorunlar yaşarken, ilaç fiyatlarına yönelik zam beklentisi nedeniyle ecza depolarının ilaç satışı gerçekleştirmediği, ilaç tekellerinin ise ilaç satış kurunu yükseltmek için piyasaya ilaç sürmediği belirtiliyor.
İlaç krizine ilişkin konuşan Eczacı Cem Kılınç, özellikle son birkaç haftadır hiçbir eczanenin ilaç bulamaz hale geldiğini aktardı. “Ecza deposunu arıyoruz, ‘Bizde ilaç yok’ deniyor” dendiğini ifade eden Kılınç, söz konusu durumun AKP iktidarında alışılan bir süreç haline geldiğini vurguladı.
İlaç fiyatına zam beklentisi oluştuğunda veya ilaç kurunda güncelleme beklentisi gündeme geldiğinde ilaç dağıtım sisteminin kitlendiğinin altını çizen Kılınç,
“Hasta eczaneden ilacını alamıyor, eczacı ecza deposundan ilacını alamıyor, kimi zamanlarda da ecza deposu firmadan ilaç alamıyor” dedi. Kılınç, içinde bulunduğumuz dönemde söz konusu krizin yaşandığını belirtti.
‘İlaç fiyatına zam yapılınca kriz bir nebze rahatlıyor’
Krizin, ilaç tekellerinin istediği oranda kâr edemediği zamanlarda ilaçlara yönelik avro kurunun güncellenmesini talep etmesiyle ilişkili olduğunu aktaran Kılınç, “Şu anda güncel ilaç satış kuru 10,75. Dolayısıyla ilaç tekelleri kendi taraflarından haklıymış gibi basınç yapıyor” dedi.
Kılınç, ilaç fiyatına yönelik zam beklentisi olduğunu belirterek, “İlaç fiyatına zam yapılınca kriz bir nebze rahatlıyor sonra yine ilaç satış kuru, gerçek kurun yakınına bile ulaşamadığı için aynı gerilim tekrardan nüksediyor ve aynı döngüyü yaşıyoruz” diye konuştu.
‘Krizi yaratan düzen ama ilaca ulaşamayan halk’
Benzer durumun Şubat ayında da yaşandığını aktaran Kılınç, sözlerine şöyle devam etti:
“Normalde her Şubat ayında ilaçtaki avro kuru güncellenir. Bu yüzden geçtiğimiz sene Kasım ayından Şubat ayına kadar ilaç bulunamadı. Şubat ayında kurun güncellenmesi ile kriz biraz düzeldi. Ancak avronun tekrardan artış göstermesiyle yeniden bu süreçleri yaşar hale geldik.
İnsanlar da bu duruma alıştılar ve bıktılar. Serbest piyasa ekonomisi, zammı ve ilaç satış kurunu yükseltmeyi hedeflerken, halk ilaca ulaşamıyor.
Bu krizi yaratan düzen ama ilaca ulaşamayan halk. Bu düzen değişmelidir.” sol