11:08 am - BİR GERİ 2 İLERİ, YİNE ZAM GELDİ: Motorinin litresi 45 lirayı aştı!
10:31 am - METEOROLOJİ’DEN UYARI | Trabzon ve Doğu Karadeniz’de sağanak yağış ve kar uyarısı
9:05 pm - EKMEĞE FAHİŞ ZAM GELİYOR! Trabzon’da Durum Ne?
8:31 pm - EKONOMİK KRİZİN ACI TABLOSU: Pazarlar bomboş, esnaf mutsuz, yurttaşlar çürük domates alıyor!
8:22 pm - ELEKTRİĞE GİZLİ ZAM RESMİ GAZETE’DE: Faturalara ‘Şimşek’ çarptı
Dünya iklim krizi ve kuraklıkla boğuşurken küresel gıda fiyatları da artmaya devam ediyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü verilerine göre küresel gıda fiyatları son on yılın zirvesinde. Bitkisel yağ fiyatları rekor kırarken hububat ve süt ürünlerinin fiyatındaki artış sürdü. Küresel buğday stokları da düşüşte.
Dünya gıda fiyatları Ekim’de art arda üçüncü defa artış kaydederek 10 yılın en yüksek seviyesine ulaşırken artışa hububat ve bitkisel yağ fiyatlarındaki artış öncülük etti.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen, tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen dünya gıda fiyatları endeksi aylık yüzde 3,2 artarak ekim ayında 133,2’ye yükseldi.
FAO’dan yapılan açıklamaya göre, küresel tahıl üretimi tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmak üzere ve stoklar daha da düşecek.
YAĞ FİYATLARI TARİHİ ZİRVESİNDE
FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi ekim ayında aylık yüzde 9,6 artarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.
FAO Süt Ürünleri Endeksi güçlü tereyağı, yağsız süt tozu ve tam yağlı süt tozu ithalat talebinden etkilenerek Eylül ayına göre 2,6 puan yükseldi.
TAHIL FİYATLARI KORKUTUYOR
FAO Hububat Fiyat Endeksi ise ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 3,2 arttı. Küresel buğday fiyatları ise Kanada, Rusya Federasyonu ve Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere büyük ihracatçıların azalan hasadı ve küresel arzın daralması nedeniyle yüzde 5 arttı. Diğer tüm büyük tahılların uluslararası fiyatları da aylık bazda arttı.
2021’de dünya tahıl üretimi tahmini, Ekim ayındaki önceki rapordan bu yana 6,7 milyon ton düşüşle 2 milyar 793 milyon ton oldu. Bu düşüş büyük ölçüde İran, Türkiye ve ABD’deki buğday üretim tahminlerindeki kesintilerden kaynaklandı.