11:17 am - CUMHURİYET’İN 101. KURULUŞ YIL DÖNÜMÜ KUTLU OLSUN | Cumhuriyete ve bugüne uzanan kısa süreç
6:24 pm - İSTANBUL KALAMIŞ’TA ‘MUHTEŞEM’ DÜĞÜN! Furkan Emre AYDIN ve Buse Tuğçe TEMUCİN dünya evine girdiler
10:25 pm - ELEKTRİĞE GİZLİ ZAM: “200 TL’lik fatura 500 TL civarına çıkacak”
8:45 pm - KARADENİZ DİRENİŞ MİTİNGİNDE BULUŞTU: “Bu toprakları haramilere teslim etmeyeceğiz”
7:49 pm - VEFAT VE BAŞSAĞLIĞI
9:02 am - İLACA ZAM GELDİ! İlaç fiyatlandırmasındaki Euro kuru yüzde 23,5 oranında artırıldı
7:36 pm - SAĞLIKTA ‘İLAÇ KRİZİ’ DERİNLEŞİYOR: 30.000 eczaneden hükümete çağrı
7:29 pm - DÜĞÜNÜMÜZ VAR
Okulların açılmasına sayılı günler kala alışverişe çıkan veliler, fahiş fiyatlarla karşılaşıyor. Okula gitmeye hazırlanan öğrencinin forması, ayakkabısı, çantası, kalemi derken aile, ‘ihtiyaç listesini’ tamamlayamadan eve dönüyor.
Okul zili yaklaşık iki yıl aradan sonra çalmaya hazırlanıyor. İlk ve ortaokullar yaklaşık 18 ay sonra 6 Eylül’de tekrar yüz yüze eğitime başlayacak. Öğretmenler, okulların açılmasına sayılı günler kala ihtiyaç listelerini hazırladı.
Öğrencilerin eksiklerini gidermek için az vakti kalan veliler de kırtasiyelere akın etmeye başladı. Ancak artan fiyatlar nedeniyle aileler ihtiyaç listesini tamamlayamadan evin yolunu tutuyor. Öğrencilerin ısrarla istediği renkli kalemlere kokulu silgileri yaklaşılmıyor bile.
İstanbul’da okul alışverişi denince ilk akla gelen Tahtakale ve Cağaloğlu’nda velilerin telaşına, artan fiyatlara mercek tuttuk. Öğrenci velisinin belini büken kabarık kırtasiye faturalarına iyice küçüldüğü için kullanılamayan forma ve ayakkabıların yenilenmesinin yanına çanta, suluk gibi ihtiyaçlar da eklenince ortaya ekonomik açıdan oldukça aile bütçesini sarsacak bir durum çıkıyor. Bir öğrencinin 2021-2022 eğitim-öğretim dönemi masrafı 1500-2000 liraya ulaşıyor.
Cağaloğlu’nda iki çocuğu için alışverişe çıkan Mevlüt Şahbaz, “Okul çantasına 250 lira verdik. Daha bu çantanın içi dolacak. Büyük kızımın küçülen kıyafetlerini küçük kızım giyecek. Buna rağmen dün sadece iki üst eşofman takımına 200 lira verdik” diyerek pahalılığa dikkat çekti.
Pandemide artan yoksulluğa dikkat çeken Şahbaz, “Sadece ihtiyaçlarını alarak yaptığımız bir alışverişte çocuk başı rahatlıkla bin 500 TL’yi buluyor. Pandemiden yeni çıktık. Zaten durum vahim. Tek maaşla ev geçindirmeye çalışıyoruz. Herkesin durumu aynı. Ancak 8-10 bin lira maaş alacağım ki ancak öyle çocuğumu okutabileyim. Kızımın birinin sınav senesi. Daha kursa vs. gitmesi lazım. Ancak verebilir miyiz bilmiyorum” diye konuştu.
SADECE İHTİYAÇLAR
Öğretmenin verdiği ‘ihtiyaç listesi’ elinde Tahtakale’de alışverişe çıkan bir başka veli ise “Sadece ihtiyaç” dedi. Çocuğunun istediği ve beğendiği kalemleri, defterleri alamadığının altını çizen veli, “Kalem kutusu beğendi 160 lira. Alamayız. Kaliteden de güzellikten de vazgeçtik. Listeyi tamamlayabilelim yeter” ifadelerini kullandı.
Yaklaşık 50 yıldır Cağaloğlu’nda kırtasiyecilik yapan Murat Bezzaz, “Çocuklar artık defterini seçmiyor. Alışverişi ailenin bütçesi belirliyor” diye konuştu.
Velilerin bütçeye uydurmak için kaliteden ödün verdiğinin altını çizen Bezzaz, “Herkes borç batağında. Alım gücü çok düşük. Öğrencilerin ihtiyaçları öğrencinin isteğine göre karşılanmıyor. Öte yandan listeyi tamamlayabilmek isteyen aileler, kaliteden de ödün vermek zorunda kalıyor. Bizim de raflarımız boşalmıyor” dedi.