11:06 am - MİLYONLARIN UMUDU YİNE KIRILDI | Halk piyasa fiyatlarına ezdirildi
6:48 pm - MİLYONLARCA EMEKÇİYE HAKARET: Asgari ücret neye yeter?
11:04 am - 22.104 TL ASGARİ ÜCRET: Avrupa’nın neresindeyiz? .
9:58 pm - YENİ ASGARİ ÜCRET 4 ÇEYREK EDİYOR!
8:20 pm - PATRONLARIN İSTEDİĞİ OLDU, İŞÇİLER SEFALET ÜCRETİNE MAHKUM EDİLDİ: Asgari ücret 22.104 lira!
10:02 pm - TRABZON HAFİF RAYLI ULAŞIM SİSTEMİNİ DARICA’MIZA İSTİYORUZ
11:27 pm - BENZİNE ZAM!
8:13 am - VEFAT VE BAŞSAĞLIĞI
Uzmanlar pandeminin bitmediğine dikkat çekerek “Önlem alınmazsa sonbaharda tablo ağırlaşır” uyarısında bulundu. Öte yandan maymun çiçeği virüsü için DSÖ, “Rehavete yer yok” dedi.
Unutulmaya başlanan Covid-19, yükselen vakalarla kendisini yeniden hatırlattı. Sağlık Bakanlığı’nın 20-26 Haziran’ı kapsayan haftalık coronavirüs verilerine göre 10.954 olan vaka sayısı, 26.635’e yükseldi. Uzmanlar ise sonbahara dikkat çekerek ‘önlem’ çağrısında bulundu.
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, “Pandemi bitmedi” dedi ve yetkililerin sorumluluğu bireylerden alıp önlemler uygulaması gerektiğine dikkat çekti. Önlemler alınmadığı sürece sonbaharda tablonun ağırlaşacağını ifade eden Prof. Dr. Ertuğrul, şöyle konuştu:
“Yeni alt varyantlar insanları hasta etmeye devam ediyor. Olgu sayıları Almanya, Kuzey Amerika, İngiltere dahil olmak üzere birçok ülkede çok ciddi sayılara ulaştı ve 100.000 üzerine çıktı.
O nedenle de bunun bir toplumsal halk sağlığı sorunu olduğu bilinciyle davranılması gerekiyor ve sağlık otoritesinin bu işin sorumluluğunu tekrar bireylerden alıp kendisinin önlemlerle yürütmesi gerekiyor. Eğer biz bunu yapmazsak ne yazık ki sonbahara doğru çok daha kötü bir biçimde girebiliriz.”
YOĞUN BAKIMA YATIŞTA ARTIŞ
Prof. Dr. Ertuğrul, “Risk grubunda yoğun bakıma girişlerde artış var” dedi ve ekledi: “Vuhan’dan çıkan virüs aslında çok değişikliğe uğradı ve şu anda dünyada Omicron varyantının BA 4 ve 5 alt varyantları dediğimiz varyantlar yaygın olmaya başladı.
Risk grubu dediğimiz bireylerde ölüm oranları da ne yazık ki neredeyse orijinal virüsle hemen hemen aynı. Açık alanlar risksiz olabilir yaz dönemi hepimiz birbirimizden daha uzak mesafelerde açık alanlarda bulunabiliyoruz ama bir alışveriş merkezine girdiğimizde, bir kapalı alana girdiğimizde, toplu taşıma kullanmak zorunda kaldığımızda kişilerin mutlaka ve mutlaka maske takması gerekir.”
GRİP VAKASINA DÖNDÜ
2 yıl önceki gibi bir vaka artışı beklemediklerini kaydeden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Savaşçı, Virüsün grip vakalarına döndüğüne vurgu yaptı:
“Hem yaz dönemi olması hem virüsün etkisini kaybetmesi hem de genel grip belirtileri olarak seyretmesinden dolayı endişe edecek bir durum yok şu an için. Coronavirüs influenza grip vakasına döndü diyebiliriz.
Tabi ki değişik mutasyonlar ortaya çıkarsa özellikle aşıdan kaçan dolayısıyla sonbahar, kış döneminde biraz daha vaka artışı olabilir. O dönemde de muhtemelen normal grip aşısı gibi coronavirüsten de 1-2 doz aşı ile kış dönemini de rahat geçirebileceğimizi düşünüyorum.”
RİSK GRUBUNDAKİLER DİKKAT
Risk grubundakilerin vaka artışından etkileneceğini belirten Savaşçı, “Aşıların genel koruyucu etkinliği düşük kalmış olacaktır; ama doğal bağışıklık ile de kişiler bu virüsü aldı, aşıların da bir koruyuculuğu var. Sıfırdan 2 yıl önceki gibi pandemi boyutunda vaka artışı ve ölüm boyutu beklemiyoruz.
Vaka artışı olabilir, özellikle bağışıklık sistemi baskılı, akciğer, kalp hastalığı olan, yaşlı ya da hiç hastalanmamış, aşılanmamış kişilerde hastalık ağır seyredebilir. Ancak vaka sayılarının günlük 100-200 bini bulan dünyada 5-6 milyonu öldürecek kapasiteye ulaşmasını beklemeyiz” diye konuştu.
***
MAYMUN ÇİÇEĞİ VAKASI İKİ HAFTADA ÜÇE KATLANDI
50 ülkeye yayılan maymun çiçeği virüsünde vaka sayısı 4500’ü aştı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), son durum hakkında açıklama yaptı. Virüsün merkez üssü Avrupa’daki son durumla ilgili bilgi veren DSÖ Avrupa Bölge Koordinatörü Dr. Hans Kluge, “Rehavete yer yok.
Maymun çiçeği vakaları son iki hafta içinde Avrupa Bölgesi’nde üçe katlandı” dedi. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından yapılan açıklamada ise “Çiçek hastalığı ve maymun çiçeği aşılarının maymun çiçeğine maruz kalmadan önce yapıldığında insanları maymun hastalığına karşı korumada etkili.
Afrika’dan gelen geçmiş veriler, çiçek hastalığı aşısının maymun hastalığını önlemede en az yüzde 85 etkili olduğunu göstermekte” denildi.