11:17 am - CUMHURİYET’İN 101. KURULUŞ YIL DÖNÜMÜ KUTLU OLSUN | Cumhuriyete ve bugüne uzanan kısa süreç
6:24 pm - İSTANBUL KALAMIŞ’TA ‘MUHTEŞEM’ DÜĞÜN! Furkan Emre AYDIN ve Buse Tuğçe TEMUCİN dünya evine girdiler
10:25 pm - ELEKTRİĞE GİZLİ ZAM: “200 TL’lik fatura 500 TL civarına çıkacak”
8:45 pm - KARADENİZ DİRENİŞ MİTİNGİNDE BULUŞTU: “Bu toprakları haramilere teslim etmeyeceğiz”
7:49 pm - VEFAT VE BAŞSAĞLIĞI
9:02 am - İLACA ZAM GELDİ! İlaç fiyatlandırmasındaki Euro kuru yüzde 23,5 oranında artırıldı
7:36 pm - SAĞLIKTA ‘İLAÇ KRİZİ’ DERİNLEŞİYOR: 30.000 eczaneden hükümete çağrı
7:29 pm - DÜĞÜNÜMÜZ VAR
Hekimler ve sağlık emekçileri yurt genelinde iş bıraktı. Sağlık kuruluşlarında acil hizmetler dışında işler durduruluyor. Emekçiler yoksullaşmaya, ağır çalışma koşullarına, sağlığın piyasalaştırılmasına ve iktidarın çalışanlar arasındaki iş barışını bozmaya yönelik girişimlerini protesto ediyor.
Hekimler ve sağlık emekçileri yoksullaşmaya, ağır çalışma koşullarına, sağlığın piyasalaştırılmasına ve iktidarın çalışanlar arasındaki iş barışını bozmaya yönelik girişimlerine karşı bugün tüm yurtta Türk Tabipleri Birliği (TTB) öncülüğünde grev yapıyor.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık-İş), Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Genel Sağlık-İş) ile Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası’nın örgütlü olduğu tüm sağlık kuruluşlarında acil hizmetler dışında işler durduruluyor.
İstanbul’da Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’nde iş bırakan sağlık emekçileri, hastane içinde bir araya geldi, yürüyüş düzenledi.
Samatya Cerrahpaşa ile buluştu @istabip #Grevdeyiz pic.twitter.com/PHACozIb4w
— Sebnem KorurFincanci (@SKorurFincanci) December 15, 2021
Cerrahpaşa ve Samatya’daki eylem yürüyüşle birleşti.
*
TRABZON
TRABZON’DA SAĞLIK ÇALIŞANLARI HASTANELERDE GREVE GİTTİ
Trabzon’da bugün hastanelerde greve gidildi. Trabzon Tabip Odası dün yaptığı açıklamada greve gideceklerini duyururken vatandaşlardan kendilerine yardımcı olunmasını istemişti. Hastanelerde yapılan grev sonrasında, birçok hastanenin koridoru neredeyse boş kaldı.
Trabzon Tabip Odası, bugün birçok hastanede greve gitti. Tabip Odasının Yönetim Kurulu tarafından dün yapılan açıklamada hastanelerde bugün greve gidileceği duyurulurken; her yaşta acil hastalar, diyaliz hastaları, gebeler, kanser hastaları, yoğun bakım hastalarının bakımına, Covid – 19 veya Covid 19 şüphesi ile sağlık kurum ve kuruluşlarına yapılacak başvurular geri çevrilmeyecek, poliklinik ve klinik tedavilerine devam edileceği bildirildi.
BÜYÜK ŞAŞKINLIK YAŞADILAR
Alınan karar sonrasında bugün Trabzon’da birçok hastane koridoru neredeyse boş kaldı. Grevden haberi olmayan vatandaşlar tedavileri için hastanelere giderken grev kararını duyunca büyük şaşkınlık yaşadılar. Normalde adım atılamayacak yer bulunamayan hastanelerin koridorlarında grev kararı sonrası boş görüntüler oluşması dikkat çekti.
Trabzon Tabip Odası dün yaptığı açıklamada grev kararını, “Emeğimizin bu denli yok sayıldığı, değersizleştiği bir ortamda çalışamıyoruz. Emeğimiz ile alay edercesine hızla getirilen ve aynı hızla çekilen yasa tasarılarına itirazımız var.
Tükenmiş, mesleği değersizleştirilmiş, emeği görmezden gelinen, çalışma şartları sağlıksız olan sağlık emekçilerinden sağlık beklenemez. “Taleplerimiz sizin için, bizim için, hepimiz için…. Sağlık mücadelesinde yan yanayız” Toplumun sağlığı ancak sağlık emekçilerinin sağlığıyla mümkün olabilir’ ifadeleriyle duyurmuştu.
*
ANTALYA
Antalya Tabip Odası ile SES Antalya Şubesi de Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde greve gitti. Hastane içinde toplanan sağlık emekçileri alkışlarla hükümetin sağlık politikasını protesto etti.
İkinci eylem ise saat 10.00’da Atatürk Devlet Hastanesi B Blok önünde gerçekleştirildi. Burada toplanan SES Antalya Şubesi üyeleri iktidarı protesto etti ve basın açıklaması gerçekleştirdi.
Basın açıklamasında konuşan SES Antalya Şube Eş Başkanı Şükran İçöz iktidara seslenerek “Uyarıyoruz: Oyalama Değil Hakkımız Olanı İstiyoruz! Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri bu çalışma rejimini kabul etmiyor! Artık Bıçak Kemikte!” dedi.
“Bugün gelinen aşamada tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçileri ağır çalışma koşulları, uzun nöbetler, eksik istihdam, sağlıkta şiddet, özlük haklarının aşındırılması nedeniyle zor durumdadır” diyen İçöz, “Genç hekimler başta olmak üzere sağlık emekçileri ülkeyi terk etmekte çareyi arıyor.
Kamuoyuna yansıdığı gibi ağır çalışma koşulları ve mobbing etkisi ile intiharlar yaşanıyor. Uzun nöbetler sonrası uykusuz kalanlar trafik kazalarında yaşamlarını yitiriyor. Yüzlercemiz pandemi ile mücadelede yaşamını yitirdi. Yüz binlercemiz enfekte oldu. Bu da yetmezmiş gibi yoksulluk sınırının çok altında, açlık sınırının biraz üzerinde kalan düşük aylık gelirler ile hepimiz birden ‘Geçinemiyoruz’ demeye başladık” ifadelerini kullandı.
“Evet, artık bıçak kemiğe dayanmıştır. Onun için iş bırakarak bugün alanlara çıkarak uyarıyoruz!” diyen İçöz, şöyle devam etti: “İktidarın savunuculuğunu yaptığı ve uyguladığı sağlık sistemi toplum sağlığı için artık önemli bir risk halini almıştır. Bu sistemin yürütülmesi olanaksızlaşmıştır.
Coronavirüs salgını mevcut sağlık sisteminin, toplum sağlığını korumak bir yana daha da riske attığını çok acı bir şekilde önümüze koymuştur. Halkın sağlığını tehlikeye atan bu sağlık sisteminin yürütücüleri, iş özel sağlık işletmeleri ve zenginleri korumaya yönelik politikalara gelince hiçbir sınır tanımamış; salgın döneminde dahi bu anlayışından vazgeçmemiştir. Yüzlerce insanımız, sağlık çalışanı yaşamını yitirirken; onlar sağlık sistemlerinin, şehir hastanelerinin güzellemeleriyle günlerini geçirmektedirler.”
İçöz, acil olarak çözülmesini istedikleri talepleri ise şöyle sıraladı:
⦁ Özelleştirme politikalarından vazgeçin.
⦁ Koruyucu sağlık hizmetlerini önceleyin.
⦁ Tüm işkolu emekçilerine emekliliğe yansıyacak yoksulluk sınırı üzerinde temel ücret uygulamasını başlatın.
⦁ Güvencesiz, gerçekdışı bahanelerle işimizden edildiğimiz ve köleliği dayatan çalışma koşullarına son verin.
⦁ Güvenceli çalışabilme koşullarını sağlayın. Şiddete karşı etkili yasa, güvenli işyerleri sağlıklı çalışma ortamları oluşturun.
⦁ COVID-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası
⦁ Ağır ve tehlikeli işler kapsamında faaliyet yürüten tüm işkolu emekçileri için 5 yıla 1 yıl yıpranma payı verin.
*
ADANA VE MERSİN
Atatürk Devlet Hastanesinin yanı sıra sağlık emekçileri Kepez Devlet Hastanesi, Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Finike Devlet Hastanesi, Kaş Devlet Hastanesi ve Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde de greve gidildi.
Sağlık çalışanları Mersin ve Adana’da da iş bıraktı. TTB Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, sosyal medya hesabından greve ilişkin fotoğraflar paylaştı.
Mersin Tabip Odası, SES Mersin Şubesi, Genel Sağlık İş, Birlik Dayanışma Sendikası ve Mersin Aile Hekimleri Derneği, ortak açıklama yaptı.
Ekonominin de sağlık gibi iflas ettiği belirtilen açıklamada, “Maaşlarımız açlık sınırının dahi altındadır. TBMM’de yaşanan bunca süreçte Sağlık Bakanı’na defalarca, yeniden yeniden seslenmemize rağmen ne yazık ki yine sessiz kalmış ve halen de kalmaktadır. Sorumlu olduğu çalışanların hakları için sessiz kalan bakan görevini bir kez daha yapmamıştır: İstifa bizlere vereceği en iyi cevap halini almıştır” denildi.
Açıklamada, “İktidara ve Sağlık Bakanlığına çeşitli açıklama, eylem ve yürüyüşlerle anlatmaya çalıştık yine söylüyoruz: Salgın döneminde yaşamımızı da ortaya koyup verdiğimiz emeğin böyle/daha fazla değersizleştirilmesine izin vermeyeceğiz. Toplum sağlık hakkı; emeğimiz ve geleceğimiz için artık G(ö)REV zamanıdır” ifadeleri kullanıldı.
“Artık toplum, sağlık çalışanların çığlığına kulak verilmelidir” denilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “Taleplerimiz kabul edilmediği, sağlık çalışanlarının çalışma ve yaşam koşullarını düzeltecek bir düzenleme hızla Meclis’e getirilmediği takdirde eylemlerimiz devam edecektir. İktidar bilmelidir ki söyleyecek sözümüz, değiştirecek gücümüz var.”
MUĞLA
Muğla’da da sağlık çalışanları greve gitti. Sağlık emekçileri, hastanelerin önünde basın açıklaması düzenledi.
Adana Şehir Hastanesi önünde toplanan hekim ve sağlık çalışanları burada bir basın açıklaması düzenledi.
TTB 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten,mAdana Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyeleri, SES, Genel Sağlık İş, Adana AHED, STK ve meslek örgütü başkan ile üyelerinin katıldığı açıklamada Selahattin Menteş, “Bizler mesleğini onur ve şerefi ile yapmaya çalışan hekimler olarak bu kez de grev ile uyarılarımızı yapıyoruz.
Bizler mesleğimizi onurlu bir şekilde ve hak ettiklerimizi alarak yapmak isteyenleriz. Bizler ekip arkadaşlarımızla mesleğe başladığımız günden bu yana canını dişine takarak halkı ve ülkesi için çalışan hekimleriz. Bizlere canını çekinmeden emanet eden Mustafa Kemal Atatürk’ün hekimleriyiz. Bizleri üzdünüz, bizleri kırdınız” ifadelerini kullandı.
“İki yıldır canla, başla pandemi ile mücadele ediyoruz” diyen Menteş, “200’ü hekim olmak üzere 524 sağlık çalışanı kardeşimizi kaybettik. Tüm bu sürede bile doğru olmadığı halde tavandan performans verdik demelerinizden biz utandık.
En son isteklerimizi karşılamasa da hekim maaşlarında ve özlük haklarında düzenleme isteklerinizi iyi niyetle karşıladık. Komisyondan meclisteki tüm partilerin desteğiyle geçmesi ise bizi umutlandırdı. Eksikti, gedikti, ekip arkadaşlarımız düşünülmemişti ama yine de düzeltilerek yasalaşır umudu taşıdık.
Genç hekim kardeşlerimize bir şeyler düzelecek inancınızı koruyun, kötümser olmayın dedik. Sizler ne yaptınız? Diğer sağlık çalışanlarını bahane ederek bir gecede komisyondan geçirdiğiniz kararları bile geri çektiniz. Hatanızdan dönün ve komisyondan geçirdiğiniz yasa önerilerinizi daha da iyileştirerek acilen yeniden getirin ve yasalaştırın.”
Menteş, şöyle devam etti: “Bu ülkenin hekimlerinin ve sağlık çalışanlarının beklentisi budur. Halka bizi hedef göstermekten ve sağlık çalışanları arasındaki iç barışı bozmaktan uzak durun. Öncelikle hekim ve sağlık emekçilerinin maaşlarında emekliliğe de yansıyacak iyileştirmeyi bir an önce yapınız. 3600 ve 7200 ek gösterge derhal getiriniz.
Göreve başladığımız günden bu yana her yıla 120 gün yıpranma payını yasaya koyunuz. Güvenli, sağlıklı çalışma alanları ve etkin bir sağlıkta şiddet yasasını tekrar düzenleyin. Asistan hekimlerin nöbet ertesi izinlerinin ücretli olarak kullanılmasını sağlayın.
Aile hekimliğindeki ceza yönetmeliğini derhal çekin. Covid19’un illiyet bağı aranmaksızın meslek hastalığı kabul edilmesini sağlayınız. Buradan sizlere sözümüz halkına hizmet aşkı ile dolu hekim ve sağlık çalışanlarını daha fazla üzmeyin, kırmayın”
Açıklama sonrası poliklinikleri gezen Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş ve TTB 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, bir günlük iş bırakma grevini destekleyerek hastanelere gelmeyen yurttaşlara teşekkürlerini iletti.
İZMİR
İzmir’de de birçok hastanede iş bırakılırken, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim Ve Araştırma Hastanesi’nde kitlesel eylemler yapıldı.
Buralarda yapılan açıklamada, “Genç hekimler başta olmak üzere sağlık emekçileri ülkeyi terk etmekte çareyi arıyor. Kamuoyuna yansıdığı gibi ağır çalışma koşulları ve mobbing etkisi ile intiharlar yaşanıyor. Uzun nöbetler sonrası uykusuz kalanlar trafik kazalarında yaşamlarını yitiriyor.
Yüzlercemiz pandemi ile mücadelede yaşamını yitirdi. Yüz binlercemiz enfekte oldu. Bu da yetmezmiş gibi yoksulluk sınırının çok altında, açlık sınırının biraz üzerinde kalan düşük aylık gelirler ile hepimiz birden ‘Geçinemiyoruz’ demeye başladık” denildi.
Artık bıçağın kemiğe dayandığı belirtilen açıklamada, “İş bırakarak bugün alanlara çıkarak uyarıyoruz! İktidarın savunuculuğunu yaptığı ve uyguladığı sağlık sistemi toplum sağlığı için artık önemli bir risk halini almıştır. Bu sistemin yürütülmesi olanaksızlaşmıştır. Covid-19 salgını mevcut sağlık sisteminin, toplum sağlığını korumak bir yana daha da riske attığını çok acı bir şekilde önümüze koymuştur.
Halkın sağlığını tehlikeye atan bu sağlık sisteminin yürütücüleri, iş özel sağlık işletmeleri ve zenginleri korumaya yönelik politikalara gelince hiçbir sınır tanımamış; salgın döneminde dahi bu anlayışından vazgeçmemiştir. Yüzlerce insanımız, sağlık çalışanı yaşamını yitirirken; onlar sağlık sistemlerinin, şehir hastanelerinin güzellemeleriyle günlerini geçirmektedirler” ifadeleri kullanıldı.