10:17 pm - BENZİN FİYATLARINA 74 KURUŞ ZAM
3:20 pm - “GEÇİNEMİYORUZ” DİYEN EMEKÇİLER ANKARA’DA YÜRÜDÜ: “Bu saltanat bitecek”
1:11 pm - KESK’İN ORGANİZE ETTİĞİ ‘GEÇİNEMİYORUZ’ MİTİNGİ: Binlerce yurttaş Ankara’da
5:16 pm - BİRLEŞİK KAMU-İŞ KASIM AYI VERİLERİNİ AÇIKLADI: Açlık sınırı 22.565 lira oldu
10:48 am - GÜNLÜK 19 LİRAYA YOKSULLUK YARDIMI
10:38 am - ÜCRETLER ASGARİ, YOKSULLUK SÜREKLİ | “Belki kimsenin ölmediği ama ölüm gibi bir yaşam”
11:08 am - BİR GERİ 2 İLERİ, YİNE ZAM GELDİ: Motorinin litresi 45 lirayı aştı!
Kamu-özel tüm sağlık kurum ve kuruluşlarının uzun zamandır yapılmasını beklediği Sağlık Uygulama Tebliğindeki (SUT) değişiklikler ile genetik, sitogenetik ve moleküler tetkiklere ilişkin düzenlemeler ve Spinal Musküler Atrofi (SMA) hastalığına ilişkin düzenlemeler de yer aldı.
Bu kapsamda, SMA Tip-1, Tip-2 ve Tip-3 hastalarının ilaç giderlerinin SGK tarafından karşılanması için aranan kriterler düzenlendi.
En önemli değişiklik ise muayene, ameliyat, tetkik, girişimsel işlemler, tıbbi malzemelerin yeni işlem puanları artırıldı. Böylece Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) sözleşme/protokol yaptığı tüm sağlık hizmet sunucularından satın aldığı sağlık hizmetleri için güncellenen yeni fiyat tarifesine yaklaşık %35- %75 arası oranda zam yapıldı.
Kamu üniversite ve devlet hastanelerinde uzunca bir süredir tıbbi malzeme sıkıntısının yaşanmakta olduğu, bu durumun ameliyatların yapılamaması veya ertelenmesine yol açtığı, sonuç olarak ta sağlık hizmetlerinin aksamasına ve vatandaşın mağdur olmasına neden olduğu kamuoyunun gündemindeydi.
Bu nedenle de kamu üniversite ve devlet hastanelerinde tıbbi malzeme gerektiren beyin ve sinir cerrahi ile ortopedi ameliyatları durma noktasına gelmiş, kardiyovasküler işlemler aksamaya başlamıştı. Özellikle ortez, protez, kalp pili, kateter, stent, balon gibi ithal edilen her türlü malzemenin temininde sorunlar yaşanmakta, hekimler ne acil ne de planlanmış ameliyatları yapabilmekteydi.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’i 08 Şubat 2022 Tarihli ve 31744 Sayılı 1. Mükerrer Resmi Gazete ’de yayımlandı.
Kurum ile sözleşmeli/protokollü sağlık hizmeti sunucularından alınan sağlık hizmetlerinin bedelleri genel sağlık sigortası fon gelirlerinden karşılanır.
Genel sağlık sigortası hak sahiplerine finansmanı sağlanacak sağlık hizmetlerinin türlerini, miktarlarını ve kullanım sürelerini, teşhis ve tedavi yöntemlerini, ödeme usul ve esaslarını Sosyal Güvenlik Kurumu yayımladığı Sağlık Uygulama Tebliği aracılığı ile belirlemektedir.
SGK’nın 3.Basamak bir hastaneye artış öncesi ve sonrası ödediği ücret örnekleri:
Kardiyoloji, Kalp ve Damar Cerrahisi, Ortopedi ve Travmatoloji, Kadın Hastalıkları ve Doğum muayenelerini örnek aldığımızda;
SGK, sözleşme/ protokol yaptığı tüm sağlık hizmet sunucularından satın aldığı sağlık hizmetleri için güncellenen yeni fiyat tarifesine yaklaşık %35- %75 arasında artış yapmıştır.
Bu durum özellikle kamu üniversite ve devlet hastanelerinin yaşadığı finansal sıkıntıyı atlatabilme ve borçlarını ödeyebilme imkanı sağlayabilecektir. Bu durum kamu üniversite ve devlet hastanelerinin derin bir nefes almasını sağlasa da asıl bayram edecek olan özel hastanelerdir.
Birçok özel hastane ve sağlık kuruluşu her türlü tıbbi işlem için SUT bedellerinin %200’ü ve çok daha ötesi bedeli vatandaştan almaktaydı. Daha çok cerrahi işlemlerde olmak üzere kayıt dışı olarak elden ödeme şeklinde uygulamalar çok hızlı bir şekilde artmaya başlamıştır.
SGK’dan özel kurumlara yapılan ödemeler adeta sübvansiyon niteliğinde olup, bu SUT değişikliği ile birlikte bu da artmış olacaktır. SGK’nın bu artışla birlikte zaten yapması gereken denetimleri sıkılaştırması ve cezaları arttırması, ihlal yapan özel hastaneler ile sözleşmesini iptal etmesi gerekmektedir.
SGK ise 5510 sayılı Kanun ve sözleşmeleriyle belirlenmiş denetim mekanizmasını artık(!) çalıştırmalıdır.