9:29 pm - BES-AR’DAN NİSAN AYI ARAŞTIRMASI: Açlık sınırı 34.200 lira, yoksulluk sınırı 83.434 lira
5:08 am - YURTTAŞ 100-200 LİRALIK YARDIMLARLA AYAKTA DURMAYA ÇALIŞIYOR: Yoksulluk her yerde!
7:26 pm - SON 30 YILIN EN BÜYÜK ZİRAİ DON FELAKETİ! 36 ilde tarım alarmda…
11:33 am - ÇİFTÇİ BÜTÇEDEN 3,5 TRİLYON ALACAKLI
6:38 pm - TRABZON DAHİL 36 İLDE ZİRAİ DON ETKİLİ OLDU! Fındık başta olmak üzere…
1:07 pm - EMEKLİLİK YAŞI SEFALET ÇAĞI OLDU
8:58 am - METEOROLOJİ’DEN KAR YAĞIŞI VE SAĞANAK UYARISI
2:26 pm - MAAŞLARDAKİ KAYIP MİLYARLARI AŞTI: Enflasyon yükseldi, fatura emekçilere kesildi
10:02 am - DÜN İNDİRİM GELMİŞTİ: Bugün benzin fiyatlarına 0,81 lira zam yapıldı
Aralarında İstanbul, Ankara, Adana ve Bursa’nın da olduğu 19 eczacı odasının imzasıyla yazılı bir açıklama yapılarak ilaca erişim alanında yaşanan krize dikkat çekildi.
Hem ekonomik yönden hem de hekimine ulaşmakta sorun yaşayan, hekimine ulaşıp reçete edilmesine rağmen tedavisi için ilacına kavuşamayan yurttaşlar toplum sağlığını temelden etkileyen ilaç krizi nedeniyle eczacılar çaresiz kalıyor, hastalar ise mağdur oluyor.
AKP’nin sağlıkta dönüşüm adı altında yarattığı kriz günden güne derinleşiyor.
Eczacı Odaları, “İlacın bulunabilirliğini sağlayın. Eczacıyı hastasıyla sahada ilaçsız bırakanlar için gereğini yapın” açıklamasında bulundu.
Randevu sistemi, teknik ekipman eksikliği, şiddet, saldırı, hak kaybı gibi sorunların yaşandığı sağlık sisteminde ilaca erişimde de zorluk yaşanıyor.
İlaca erişimde yaşanan krize ilişkin açıklama yapan 19 kentten 30.000 eczane, hükümete çözüm çağrısında bulundu.
İstanbul, Ankara, Adana ve Bursa’dan da eczacı odalarının da imzacı olduğu açıklamada, kriz nedeniyle eczacının çaresiz, hastanın ise mağdur olduğu vurgulandı.
Açıklamada, “İlacın bulunabilirliğini sağlayın. Eczacıyı hastasıyla sahada ilaçsız bırakanlar için gereğini yapın” denildi.
Açıklamanın tamamı şöyle:
“Bizler Türkiye’nin en ücra köşesinde bile var olan, 30.000 eczanede görev yapan eczacılarız. Sağlığı önceleyen bakış açımızla, vatandaşlarımızın ilaca ve eczacılık hizmetlerine ulaşımı için 7/24 özveriyle çalışıyoruz.
Tam da bu hassasiyetle, bugün ülkemizde ilaca erişim alanında yaşanan içler acısı tabloyu, tüm çıplaklığıyla gözler önüne sermeyi mesleğimizin bir gereği olarak görüyoruz. Bugün, şu an ve şu saatte ülkemizde ilaca erişim sorunu tüm şiddetiyle yaşanıyor.
Türkiye’de 30 bin eczanede görev yapan bizler hastalarımızın ilaçlarını temin edemiyoruz. Elinde reçetesiyle gelen vatandaşlarımızın ilaçlarını bulabilmek için depolara başvuruyoruz.
Aldığımız cevap “maalesef yok”. Sorduğumuzda firmalar depolara ilaç gönderdiğini söylüyor, depolar ise firmadan ilaç gelmiyor diyor.
“ECZACI ÇARESİZ, HASTA MAĞDUR”
Sonuç? Sonuç, hastasına ilaç bulamayan eczacı, elinde reçetesiyle kala kalan, tedavi olamayan hasta vatandaş.
Peki, gerçekten ilaç yok mu? Maalesef ki bunu tespit edebilecek, bu sorunu çözebilecek kamu otoritesi sadece seyrediyor. Eczacı çaresiz, hasta mağdur.
Kamu otoritesine bir kez daha sesleniyoruz:
İlaç yokları sorunu yalnızca eczacının ve hastanın sorunu olmamalı. Bir süre daha tasarruf edelim deyip böylesi insani bir sorunu görmezden gelmeyin, ilacın bulunabilirliğini sağlayın.
İlacın ekonomik tarafı için devlet olarak üzerinize düşenleri yerine getirin ve hastanın ilaca erişimini manipüle eden, eczacıyı hastasıyla sahada ilaçsız bırakanlar için gereğini yapın.”
İmzacı olan eczacı odaları ise şöyle: