11:17 am - CUMHURİYET’İN 101. KURULUŞ YIL DÖNÜMÜ KUTLU OLSUN | Cumhuriyete ve bugüne uzanan kısa süreç
6:24 pm - İSTANBUL KALAMIŞ’TA ‘MUHTEŞEM’ DÜĞÜN! Furkan Emre AYDIN ve Buse Tuğçe TEMUCİN dünya evine girdiler
10:25 pm - ELEKTRİĞE GİZLİ ZAM: “200 TL’lik fatura 500 TL civarına çıkacak”
8:45 pm - KARADENİZ DİRENİŞ MİTİNGİNDE BULUŞTU: “Bu toprakları haramilere teslim etmeyeceğiz”
7:49 pm - VEFAT VE BAŞSAĞLIĞI
9:02 am - İLACA ZAM GELDİ! İlaç fiyatlandırmasındaki Euro kuru yüzde 23,5 oranında artırıldı
7:36 pm - SAĞLIKTA ‘İLAÇ KRİZİ’ DERİNLEŞİYOR: 30.000 eczaneden hükümete çağrı
7:29 pm - DÜĞÜNÜMÜZ VAR
Akçaabat Ziraat Odası Genel Sekreteri Ziraat Mühendisi Veysel Baki konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu.
Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu yıl boyunca vermiş olduğumuz eğitimlerin ve teknik çalışmaların farkını görüp sonucunu almaya az süre kaldığını, fındıkta hasat sezonuna gelindiğini söyleyerek, erken hasadın fındıkta verim ve randımanı düşüreceğini, daldaki fındıkları silkeleyerek fındık meyvesinin %75 ‘inin yere düşüyorsa hasada başlanmasının, hasadı daldan değil de yerden yapılmasının; fındıkta kilo artışına, randımanın yüksek olmasına ve işçilik maliyetinin düşük olmasına büyük oranda katkı sağlayacağını,
Ayrıca fındık üreticilerimizin, İlimiz Fındık Hasat tarihi belirleme komisyonumuzun almış olduğu kararı uygulamalı açıklamasında bulundu.
Doğu Karadeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Başkanlığında 2022 yılı Fındık hasat tarihi ve Fındık İhracatının belirlenme tarihi toplantısı 27.07.2022 tarihinde gerçekleşti.
22/02/2013 tarih ve 28567 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan 2013/4284 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kabul edilen ‘Teknik Düzenlemeler Rejimi Kararı’nın 4. üncü maddesinin (ğ) fıkrasına istinaden, “Hasat ve İhraç Tarihlerini Belirleme Komisyonlarının Kuruluş ve Faaliyet Esaslarına Dair Genelge” çerçevesinde, Trabzon ilinde fındık toplama ve ihraç tarihlerinin tespiti için, T.C. Ticaret Bakanlığı Doğu Karadeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdür Yardımcısı Sayın Erdal YAVUZ Bey’in başkanlığında, Doğu Karadeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü, Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Akçaabat Ziraat Odası Başkanlığı , Trabzon Zirai Karantina Müdürlüğü, Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, TMO Trabzon Şube Müdürlüğü, Trabzon Ticaret Borsası Başkanlığı ve Fiskobirlik Genel Müdürlüğü kurum ve kuruluşların temsilcilerinden oluşan komisyonumuzca, 27/07/2022 Çarşamba günü saat 14:00’da yapılan toplantı sonucunda, TRABZON ili ve ilçelerinin;
Sahil kesiminde (0-250 metre arası rakım) 13/08/2022
Orta Kesiminde (251-500 metre arası rakım) 18/08/2022
Yüksek kesiminde (500 metre ve üzeri rakım) 25/08/2022 tarihlerinde fındık hasadının yapılması kararlaştırılmıştır.
Fındık yöremiz için vazgeçilmez bir tarım ürünü. Ancak fındık hasadında uymamız gereken bazı kurallar var.
Üreticilerimizi bu konuda uyarmak istiyoruz. Teknik ekibimiz bu konuda saha çalışmalarına devam ediyor. Hasat öncesi mutlaka 5-10 gün önceden motorlu tırpan gibi aletler ile bahçe temizliği yapılmalı. Fındıkları daldan değil de yere döküldükten sonra yerden toplamaya dikkat edilmelidir.
Hatta fındık bahçelerine file serilerek ürünün tam olgunlaşması beklenip fındıkları silkeleyerek tüm fındığın fileye dökülmesi sağlanıp file toplanmalı. Bu şekilde hem işçilikten kar edilmiş olur hem de erken hasadın önüne geçilmiş olur.
Unutulmamalıdır ki zamanında ve tekniğine uygun hasat yapılmadığı takdirde erken yapılan hasatta kilo, kalite ve randıman kayıplarına sebep olmakta ve daldan toplanan ürünlerde nem oranı yüksek olacağından zararlı aflatoksin oluşumuna neden olmaktadır.
Fındık hasadını daldan değil yerden yaparsak işçilik maliyetini düşürür ve gelecek yıl ki meyve sürgünlerinin zarar görmesini engellemiş oluruz.
Fındık hasadında aşağıda belirtilen kriterler dikkate alınarak yapılması önemlidir:
Fındık zuruflarının (çotanakların) iyice sararıp, kızarıp kahverengileşmeye başlaması,
Fındığın sert kabuğunun %75 oranında kızarması,
Danelerin sert kabuğunun içinden kolayca çıkabilmesi,
İç fındık zar renginin koyu krem rengine dönüşmesi,
Dalda bulunan fındığın nem oranının % 30’un altına düşmesi,
Sağlam ve dolgun meyveleri taşıyan dalların sallandığı zaman mevcut meyvelerin % 75′ inin daldan döküldüğü belirlenince hasadın başlaması gerekir.
Hasat olgunluğuna ulaşmadan toplanan fındıklarda birçok sorunlar meydana gelir. Meyve kalitesi düşer. İç buruşuk miktarı artar. Randıman düşük olur. Kurutulmuş tanelerde tane rengi donuk kalır. Ürünün depolanmasında sorunlar meydana getirir.
Hasadı yapılan fındıklar harman yerlerinde ince serilmeli ve iyice kurutulmalıdır. Üst üste yığınlar halinde bırakılmamalıdır. Çok kalın serilen ya da yığınlar halinde bırakılan fındıklarda sıcaklığın yükselmesi ile fındıkta acılaşmaya; nispi nem oranının artması da kızışmaya, küflenmeye yol açabilir.
Özellikle insan ve hayvan sağlığı için zararlı olan Aflatoksin adı verilen tanınmış kanserojen madde meydana gelir. Naylon ya da bez brandalar ürüne temas etmeyecek şekilde yağışlı havalarda üzeri örtülmelidir. Fındıklar kurutulduktan sonra naylon çuvallara konulmamalıdır. Gözenekli ya da jüt çuvallara konulmalıdır.
Depo olarak kullanılacak yerin serin kuru ve havalanabilir nitelikte olması gerekir. Bu şartlarda fındıklar 1 yıl muhafaza edilebilir. Bunun için depo içi sıcaklığının 2-4,5 ºC’ de ve nispi nemin % 55-60 arasında olması gerekir.