SON DAKİKA

DARICA HALK KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ (Akçaabat)

TÜRK-İŞ ARAŞTIRMASI: Açlık sınırı 2.865 TL’ye yükseldi

Bu haber 28 Haziran 2021 - 18:44 'de eklendi ve 111 views kez görüntülendi.
TÜRK-İŞ ARAŞTIRMASI: Açlık sınırı 2.865 TL’ye yükseldi

TÜRK-İŞ ARAŞTIRMASI: Açlık sınırı 2.865 TL’ye yükseldi

Açlık sınırı asgari ücreti geçti!

Türk-İş’in yaptığı Haziran 2021 açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre, dört kişilik ailenin açlık sınırı 2.865 TL, yoksulluk sınırı ise 9.332 TL oldu.

Türk-İş Araştırmasının Haziran 2021 ayı sonucuna göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2.864,82 TL oldu.

Araştırmaya göre, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 9.331,67 TL,

Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 3.473,37 TL oldu.

Gıda fiyatları ise aylık yüzde 1,22, yıllık yüzde 17,84 yükseliş kaydetti.

Mayıs ayında açlık sınırı 2.830; yoksulluk sınırı ise 9.218 TL olarak açıklanmıştı.

Gıda fiyatları ise aylık yüzde 1,22, yıllık yüzde 17,84 yükseliş kaydetti.

Mayıs ayında açlık sınırı 2.830; yoksulluk sınırı ise 9.218 TL olarak açıklanmıştı.

Gıda fiyatları yüzde 1,22 yükseldi

TÜRK-İŞ’in verilerine göre, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin ‘gıda için’ yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1,22 oranında artış gösterdi.

Yılın ilk altı ayı itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 10,61 oranında gerçekleşti. Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 17,84 oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 18,08 olarak hesaplandı.

Beyaz peynirin gramajı düştü, et fiyatı zamlandı

Araştırmaya göre gıda ürünlerinde yaşanan değişimler şöyle gerçekleşti:

Sütte beklenen fiyat artışı ‘şimdilik’ gerçekleşmedi.

Kutuda satılan beyaz peynirde gramaj 700 grama kadar düştü.

Kurban Bayramı öncesi kuşbaşı etin kilogram fiyatı 3 ve kıyma kilogram fiyatı 2 lira artış gösterdi.

Yumurta fiyatı yükseldi.

Bakliyat ürünleri ortalamada fiyatın artışı görüldü.

Yaş sebze-meyve fiyatlarında artış devam etti.

Geçen ay kilogramı ortalama 7,74 TL olan taze sebze-meyve fiyatı bu ay 7,90 TL olarak hesaplandı.

Geçen ay kilogramı 8,50 olan meyve fiyatı ise bu ay 8,54 olarak hesaplandı

Asgari ücret açlık sınırının altında

Asgari ücretin yine açlık sınırının altında olduğu belirtilen araştırmada, “Asgari ücret ile bir kişinin yaşam maliyeti arasındaki fark 650 TL’ye ulaşmıştır. Dört kişilik bir ailenin günlük gıda harcaması (mutfak masrafı) 100 TL’ye dayanmıştır. Günlük yapılması gereken toplam harcama tutarı (aile bütçesi) ise 311 TL’dir” ifadeleri yer aldı.

Araştırmada dikkat çeken sonuçlar şöyle:     

Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta; et yine zamlandı. Kurban Bayramı öncesi kuşbaşı kilogram fiyatı 3 ve kıyma kilogram fiyatı 2 lira artış gösterdi. Tavuk fiyatı genelde aynı kaldı. Balık sezonunun sona ermesiyle birçok balıkçı satış yapmazken, açık olanlarda kültür balıkları ağırlıklı oldu. 

Sakatat (ciğer, yürek, böbrek) ürünlerinin fiyatı bu ay da değişmedi. Yumurta fiyatı artış gösterdi. Bakliyat ürünleri (kuru fasulye, kırmızı-yeşil mercimek, nohut, barbunya vb.) bazı marketlerde farklı ürün markalarıyla raflarda yerini aldı ve ortalamada fiyat artışı görüldü.

Mevsim şartlarının beklenen etkisi görülmedi ve yaş sebze-meyve fiyatlarında artış devam etti. Geçen ay kilogramı ortalama 7,74 TL olan taze sebze-meyve fiyatı bu ay 7,90 TL olarak hesaplandı. Ortalama sebze kilogram fiyatı bu ay yine 7,21 TL’de kaldı. Ortalama kilogram meyve fiyatı ise bu ay 8,54 TL olarak hesaplandı (geçen ay 8,50 TL).

Bu ay, 12 sebze ve 13 meyve olmak üzere toplamda 25 üründeki fiyat değişimi izlendi ve hesaplamaya temel oldu. Hesaplama yapılırken -her zaman olduğu gibi- pazarda yaygın bulunan mevsim ürünleri esas alındı. Ürünlerin tek tek ağırlığı yerine harcama sepetindeki meyve-sebzenin toplam miktarından hareket edildi.

Ekmek, pirinç, un, makarna, bulgur, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta; ekmek fiyatı -fırıncıların zam talebine rağmen- değişmedi. Un ve irmik fiyatında bir ‘ayarlama’ dikkat çekerken, diğerleri aynı kaldı, ancak bulgurun fiyatı arttı.

Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden; tereyağı fiyatı aynı kaldı, zeytinyağı fiyatı ile bazı ürünlerde arttı ama ortalamada fazla etkisi olmadı. Ayçiçeği yağı fiyatı genelde artış gösterdi. Siyah ve yeşil zeytin ortalama fiyatı arttı. Yağlı tohum (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb.) ürünleri fiyatı ortalamada geriledi. Baharat ürünleri (kimyon, nane, karabiber vb.) ile çay ve ıhlamur fiyatı aynı kaldı. Bal, pekmez ve şeker fiyatı arttı.

Etiketler :
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA