9:05 pm - EKMEĞE FAHİŞ ZAM GELİYOR! Trabzon’da Durum Ne?
8:31 pm - EKONOMİK KRİZİN ACI TABLOSU: Pazarlar bomboş, esnaf mutsuz, yurttaşlar çürük domates alıyor!
8:22 pm - ELEKTRİĞE GİZLİ ZAM RESMİ GAZETE’DE: Faturalara ‘Şimşek’ çarptı
12:08 pm - PROF. DR. GÜRDAL YILMAZ’DAN VİRÜS AÇIKLAMASI! “Hastalıkları tetikliyor”
6:37 pm - BES-AR: Açlık sınırı 29.000’i, yoksulluk sınırı 78.000 ‘i aştı
10:26 am - RİZE’DE 4,7 ŞİDDETİNDE DEPREM
10:13 am - SOSYAL YARDIMLA YOKSULLUĞA YAMA
2:56 pm - BARINMA, ISINMA, EĞİTİM, SAĞLIK: Anayasal haklar yardıma endeksli
Covid-19 gölgesinde başlayacak yüz yüze eğitim nedeniyle veliler oldukça endişeli.
Okul yönetimine ve öğretmenlere bu süreçte büyük görev düşerken uzmanlar aileleri uyarıyor: Her gün ve sık sık kurallar çocuklara hatırlatılmamalı; korku ve kaygı sürekli çocuğa aktarılmamalı.
Covid-19 nedeniyle 31 Ağustos’ta başlayan uzaktan eğitim sürecinde gözler yüz yüze eğitime başlayacak anaokulu ve birinci sınıflara çevrildi. Öğrenciler için ilk ders zili yarın çalacak ancak veliler coronavirüs tehlikesine karşı endişeli.
Çocukların dikkat edeceği en önemli iki unsurun fiziki mesafe ve maske olduğunu söyleyen Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, en önemli görevin idareci ve öğretmenlere düştüğünü vurguladı; “Birinci sınıfa giden bir çocuk sosyal mesafeye dikkat edemez. En azından birbirlerine yakın olduklarında oyun oynadıklarında maske takmaları önemli. Ama bunu o yaş grubundaki bir çocuğun dikkat etmesi zor. Okul idareci ve öğretmenlerin alması gereken tedbirler var.”
KURALLARI SIK SIK HATIRLATMAK YANLIŞ
Uzman Pedagog Belgin TEMUR ise, kaygı ve korkuların çocuğa aktarılmaması gerektiğini aksi takdirde çocuğun eğitiminin zarar göreceğini dile getirdi. Ailelerin ilk olarak çocuklarına rahatlık ve güven vermeleri gerektiğini dile getiren Temur, kuralların sık sık hatırlatılmasının yanlış olduğunu belirtti: “Bir kere net şekilde söylendiğinde çocuklar anlıyor. Önlemleri iyi bir şekilde öğretip; maske kullanımı, hijyen kuralları… Bunların nasıl yapılması gerektiği anlatılıp güvenmeleri gerekiyor. Güvensizlikle yollandığında çocuk belli bir korku geliştireceği için okula da boşuna gitmiş olur.”
Temur, çocuklara Covid-19 sürecinin geçicini olduğunu ve buna uyum sağlamak gerektiğini vurgulamanın önemli olduğunu kaydetti: “Çocukların yetişkinlere güvenmeleri gerekiyor. Her zaman çocuğa ‘biz önlemleri aldık yapmanız gereken şunlar, gerisini merak etmeyin, rahat, huzurlu bir şekilde okula gidin.’ Çocuklar etrafındaki yetişkinlerin aşırı kaygı reaksiyonlarını görerek korku tepkisi geliştiriyorlar. Çocuklarda kaygı bozukluğu oluşursa bu kalıcı olabilir.”